Курти: Сърбия трябва да бъде наказана заради подкрепата ѝ за терористичната атака

Министър-председателят на Косово Албин Курти поиска Сърбия и терористите, извършили нападението срещу полицията в село Банска, да бъдат наказани.

„Важно е след терористичната атака в Сърбия да не продължаваме, сякаш нищо не се е случило, трябва да има последствия за това поведение и всички извършители трябва да бъдат подведени под отговорност за участието в тази терористична атака на север“, каза Курти, цитиран от "Албениън пост".

„Най-важният въпрос е наказването на нападателите, наказването на нападателите означава наказване на Сърбия, която финансово и военно подкрепи случилото се в Банска и Звечани“, добави той.

По време на речта си Курти подчерта, че преди седмица е доказано, че Сърбия работи по военни планове за анексиране на част от територията на Косово.

„Това показва, че северната ни съседка не се интересува от регионално сътрудничество и членство в ЕС, а има геополитически ориентация, която е в духа на хегемонистични амбиции към съседите“, добави той.

За Курти "е очевидно, че след терористичната атака в Банска от Сърбия и нейните отворени отношения и по-тясно сътрудничество с Русия, има липса на регионално сътрудничество поради различия".

В понеделник премиерът на Хърватия Андрей Пленкович каза, че налагането на мерки срещу Сърбия, заради терористичната атака срещу косовската полиция, е било обсъдено между страните-членки на Европейския съюз.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано подчерта, че разследването е в ръцете на полицията и че те ще решат след края на разследването дали ще санкционират държавата, която стои зад терористичната атака, при която беше убит сержант Африм Бунджаку убит. /БГНЕС