Курти: Сърбия трябва да понесе отговорност за военни престъпления от 1999г.

Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че Сърбия трябва да понесе отговорност за престъпленията, извършени по време на войната в Косово. "Те не са предписани и не може да има амнистия за престъпленията, извършени от окупатора и сръбския агресор по време на войната в Косово", заяви той на правителственото заседание, съобщи „Коха“.

На това заседание Курти обяви, че е назначил Атде Хетем за изпълнителен директор на Института за престъпленията, извършени по време на войната в Косово.

"За да се изгради бъдещето, трябва да се обърне внимание на миналото. Справянето с миналото е оздравителен процес и необходим механизъм за социален напредък. Тъй като е индивидуално право на оцелелите, жертвите и семействата, но и колективно право, то е и задължение на държавата. Държавата трябва да даде възможност тези права да бъдат реализирани. Правителството се ангажира с истината, правото на информация и справедливостта като предпоставки за траен мир", заяви премиерът на тази среща и добави, че институтът, който ще се занимава с престъпленията на Сърбия, е в процес на изпълнение.

"Военните престъпления, престъпленията срещу човечеството и геноцидът не са останали в миналото. Раните са все още пресни. Те са отворени за хиляди членове на семействата. Приоритет за нас е изясняването на съдбата на изчезналите. През тази година бяха извършени разкопки на 11 места, като на 5 от тях бяха открити и ексхумирани поне 6 жертви на войната, без да включваме последните случаи в Бищазин, Гяково и Призрен", допълни Курти.

Косовският министър-председател заяви, че предизвикателството по този въпрос продължава да бъде липсата на сътрудничество от страна на Сърбия./БГНЕС