Курти: Терористичната група на Милан Радойчич готви нови атаки срещу Косово

Премиерът на Косово Албин Курти предупреди за реорганизация на терористичната група на бившия вицепрезидент на "Сръбска листа" Милан Радойчич, който беше основен организатор на терористичната атака на 24 септември в село Банска, Северно Косово, предаде репортер на БГНЕС.


Курти обяви, че Сърбия е разположила противовъздушни системи близо до границата с Косово. Той допълни, че на 10 ноември Радойчич се е срещнал с 40 сръбски политици, включително с директора на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович. Целта на срещата е била мобилизация в подкрепа на управляващата Сръбска прогресивна партия и призеднта Вучич с оглед предстоящите избори на 17 декември. Според Албин Курти целта е косовските сърби да бъдат изнудвани, за да подкрепят формацията на Вучич.

Косовският премиер освен това поиска от Силите на НАТО в Косово (КФОР), Мисията на Европейския съюз (ЕУЛЕКС) и ЕС да издадат публичен доклад, в който да признаят акта на агресия срещу Косово и престъплението на Сърбия на 24 септември, както и да осъдят реорганизацията на паравоенната група на Радойчич.

БГНЕС припомня, че на 24 септември сръбска въоръжена група извърши нападение в село Банска, при което загина косовски полицай. Впоследствие косовската полиция откри редица скривалища с огромно количество оръжие, за което се предполага, че е било готвено за следващи подобни атаки.

„Сърбия все още не е изтеглила всички войски и артилерия от околностите на територията на Косово. Тя продължава да заплашва сигурността на Косово с предните оперативни бази на въоръжените сили по границата с нашата страна. Освен това Сърбия е разположила противовъздушни системи близо до границата“, написа Албин Курти в X.

Министър-председателят Косово подчерта, че заплахата от Русия и Сърбия за стабилността, мира и регионалната сигурност се забелязва все повече и повече. Курти е категоричен, че Москва има за цел да разпали огън и нова криза в двора на ЕС, докато Сърбия следва апетита си за чужди територии чрез т. нар. „Сръбски свят“.

"Липсата на санкции срещу Сърбия повишава нивото на заплаха в Западните Балкани. Лидерите на терористичната група, вместо да бъдат изправени пред правосъдието, се подготвят за нови атаки срещу Косово и събират гласове чрез изнудване на косовските сърби", каза още Курти. /БГНЕС