Курти участва вьв Виенския икономически форум, където коментира проблемите между Косово и Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти взе участие в 20-ото издание на Виенския икономически форум, където коментира актуални въпроси, пред които е изправена страната му във връзка с амбицията и́ за интеграция в НАТО и ЕС, съобщи „Албениън пост“.

Курти изтъкна нуждата от засилване на натиска от страна на ЕС върху Сърбия, заради непрекъснатите опити на Белград, в рамките на цялата година, да ескалира напрежението с Прищина.

„Сърбия е нашият най-голям съсед. Нуждаем се от по-голям натиск върху Белград да подпише споразумението и също така се нуждаем от интеграция в ЕС, защото нашият регион не може да се интегрира извън ЕС или без ЕС. Подписването на фактическото взаимно признаване е първата стъпка, но в същото време и най-важната“, каза ръководителят на изпълнителната власт на Косово.

Косовският премиер не пропусна да спомене нападението срещу село Банска, което беше осъществено от група тежко въоръжени сърби на 24 септември. Това събитие беше върха на ескалацията на напрежение между Косово и Сърбия през 2023г. и доведе до смъртта на челен на косовската полиция. Курти заяви, че в трагичния ден е провел разговор с вътрешния министър на Косово Джелал Свечла, като го е помолил да нареди на силите за сигурност да не стрелят по манастира, в който се беше укрила терористичната група.

Според главата на правителството в Прищина, на 24 септември Сърбия е имала като план Б да "принуди Косово", да изпрати войници от Силите за сигурност на север без съгласието на НАТО и след това да каже "спрете косовската армия или влизаме с армията".

На Виенския икономически форум, Албин Курти заяви, че Косово се нуждае от екстрадирането на Милан Радойчич, който беше организатор на нападението в Банска, но успя да се измъкне от местопрестъплението и след това избяга в Сърбия. Там той беше задържан за няколко часа и след това беше освободен.

БГНЕС припомня, че Милан Радойчич е бивш заместник-председател на партията на косовските сърби „Сръбска листа“ и е известен с близките си отношения с президента на Сърбия Александър Вучич.

Министър-председателят на Косово коментира и визовата либерализация за косовските граждани, която ще влезе в сила от 1 януари 2024г. Курти заяви, че след тази либерализация Косово трябва да получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС.

"Веднага след либерализацията Косово заслужава и трябва да получи статут на страна кандидатка. Надявам се, че ще отговорим усърдно на хилядите въпроси, които г-жа Урсула фон дер Лайен ще ни зададе, след като Европейският съвет и́ го каже. Ако бяхме спечелили либерализацията преди няколко години, тя щеше да е по-важна за Косово, отколкото е сега. Опитваме се да задържим хората в нашата страна чрез "ausbildung", както го наричате, тази връзка на образованието с пазара на труда. Когато икономиката и образованието не си взаимодействат добре, тогава миграцията печели. Като сладко отмъщение ние вземаме германския модел, така че хората вече да не отиват в Германия", каза косовският премиер.

Главата на правителството в Прищина говори и за стремежа на Косово да се присъедини към НАТО, както и за признаването му от петте държави от ЕС, които все още не са признали страната - Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания.

"Смятам, че когато се присъединим към НАТО, ще бъдем в пълна безопасност, но за да се присъединиш към НАТО, трябва да дадеш своя принос, а не само да се възползваш. А за да допринесем, ние ще увеличим капацитета си. Мисля, че ние сме една от тези страни, които първо ще се присъединят към НАТО, а след това към ЕС, защото ЕС е по-сложен, както знаем. 22 държави от ЕС ни признават, а пет не. Подобрихме атмосферата, но няма конкретни стъпки, за които бих могъл да кажа, че тази или следващата година някой ще ни признае. Когато тези държави ни признаят, нищо не може да ни спре да се присъединим към НАТО и ЕС. Последната държава от ЕС, която ни призна, мисля, че беше Португалия през октомври 2008 г. и оттогава тези пет непризнаващи държави се превърнаха в група. Така че трябва да променим това сега, а това е много по-трудно да се направи, отколкото през 2009 или 2010 г.", каза Курти./БГНЕС