Курти: Назря моментът за окончателно споразумение със Сърбия

Косово и Сърбия нямат друга алтернатива, освен да постигнат окончателно споразумение за нормализиране на отношенията, заяви министър-председателят Албин Курти, като добави, че "е назрял моментът" това да стане по време на неговия мандат.

В интервю за Блумбърг той говори за спора със Сърбия и визията си за намиране на решение.

Спорът, породен от войната през 1998-1999 г. и обявяването на независимостта на Косово от Сърбия почти десетилетие по-късно, продължава да осуетява усилията за интегриране на двете балкански държави в Европейския съюз, като същевременно подхранва напрежението, което рискува да прерасне в нов конфликт.

Курти, който спечели половината от всички гласове на изборите в Косово миналата година, заяви, че е готов за споразумение, което да приближи двете нации към общата им мечта за членство в ЕС, за което настоява, че може да се случи само след като нормализират отношенията си.

"Трябва да постигнем споразумение - и времето за това е назряло по време на мандата на нашето правителство", каза той в интервю от офиса си в Прищина. "Аз виждам възможност. Тази есен ще разберем дали ще стигнем дотам. Тази есен е доста решаваща за това да видим дали трябва да сме оптимисти".

Коментарите на Курти показват потенциала за нов импулс, след като години наред преговорите с посредничеството на ЕС не успяха да доведат до пробив. Основните спорни точки са отказът на Сърбия да признае суверенитета на съседката си и исканията ѝ Косово да предостави автономия на около 100 000 етнически сърби, които живеят там.

Макар че Курти не разкри подробности за това какво може да включва окончателното споразумение, двете страни ще трябва да решат въпроси, вариращи от двустранните отношения до справянето с минали разногласия, свързани с жертвите на войната, разселените лица и претенциите за военни репарации.

Курти заяви, че вижда потенциал за сключване на споразумение при администрациите, ръководени от президента на САЩ Джо Байдън, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и сръбския президент Александър Вучич. Но той каза, че най-голямото му притеснение е, че Вучич все още не се е дистанцирал достатъчно от миналото си, когато е бил министър на информацията на покойния диктатор Слободан Милошевич през 90-те години на миналия век.

Вучич също така не иска да прекъсне близките си връзки с руския президент Владимир Путин, който е съюзник в усилията на Белград да предотврати международното признаване на Косово. Въпреки силния натиск от страна на западните държави, администрацията на Вучич отказа да се присъедини към санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

"Това е наистина обезпокоително", каза Курти.

Напрежението между Сърбия и Косово се изостри миналия месец, след като Курти обяви бъдещо преиздаване на документи за сърбите, живеещи в Косово, от Прищина, а не лични карти и регистрационни табели за автомобили, издадени от Белград. След като местните сърби блокираха пътища в знак на протест и под натиска на международните посредници, Прищина отложи решението си с един месец до 1 септември.

В интервюто за Блумбърг Курти заяви, че няма да отлага решението отново, като добави, че очаква 1 септември да бъде "тих, обикновен ден". Ако ситуацията все пак прерасне в насилие, полицията и 3800-членните мироопазващи сили на НАТО КФОР ще го прекратят, каза той.

От средата на август Косово се бори и с прекъсване на електрозахранването. Страната е зависима от все по-скъпата вносна електроенергия, което създава трудности за бюджета за едно от най-бедните населения в Европа. Това може да наложи финансова помощ от ЕС и САЩ, ако цените на електроенергията продължат да растат, каза Курти.

"Можем да се сблъскаме с прекъсване на електрозахранването", каза той.

БГНЕС припомня, че вчера директорът на Центъра за регионални отношения Александър Попов коментира за „Данас“, че визитата на Габриел Ескобар и Мирослав Лайчак в Прищина показва опит за по-силен натиск върху Косово от страна на международните актьори, особено САЩ.

В Прищина Ескобар се срещна най-напред с президента на Косово Вьоса Османи във вторник. В сряда към него се присъедини Мирослав Лайчак и те отново проведоха официални срещи с Вьоса Османи и с косовския премиер. Ескобар организира и вечеря в резиденцията на американския посланик в Косово с представители на опозицията - Мемли Красничи, Люмир Абдижику и Рамуш Харадинай.

Попов казва, че е възможно Ескобар да се е срещнал с представители на опозицията в Косово, за да изпрати съобщение до премиера на Косово Албин Курти - че знае за недоволството на значителна част от опозицията и че предстои възможна смяна на неговото правителство.

„Америка вече веднъж допринесе за падането на правителството на Курти, когато той не се вслуша в някои неща. Това може да е послание към Курти, че може да се случи отново. Опозицията знае, че като обтяга отношенията със Сърбия, Курти отклонява вниманието от вътрешните проблеми и това може да е една от основните причини Ескобар да се среща и с тях“, каза Попов.

От Държавния департамент съобщиха, че освен Ескобар в бъдеще в диалога може да се включи и държавният секретар на САЩ Антъни Бликен, ако се прецени, че има нужда от това. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че САЩ следят отблизо диалога между Белград и Прищина и насърчават продължаването на текущите преговори.

Професорът по политически науки Неджмедин Спахиу каза пред Радио Косово, че САЩ и ЕС полагат усилия Косово и Сърбия да постигнат споразумение, така че изпълнението на решението за реципрочност да не бъде придружено от безредици в северната част на страната.

„Несъмнено това посещение е натиск върху страните, защото ако до септември не бъде постигнато споразумение, тогава или правителството на Косово ще бъде унизено и ще го отложи за друг краен срок, или ще има сблъсъци между косовската полиция и бандите на президента Вучич в Северно Косово“, каза Неджмедин Спахиу.

Друг анализатор - Гуракуч Кучи каза, че Лайчак и Ескобар се ангажират страните да се споразумеят преди 1 септември поне за регистрационни номера и личните карти, защото в противен случай диалогът може да се влоши. /БГНЕС