Кузман Илиев: Комуникацията с проблемите на бизнеса ще е пряка

“Ангажимент за мен е малкият и среден бизнес да види, че някой чува неговите проблеми. Комуникацията със самия бизнес и проблемите му да е много по-пряка, защото тук може да се работи много и действително тези проблеми и решения да станат достояние на много повече хора”. Това заяви ексклузивно за БГНЕС новоизбраният председател на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев.


“Малкият и средният бизнес има нужда от достъп до повече ресурс по европейски програми, по възможности, които досега не са били осъществени”, каза още той. Илиев поясни, че малкият и среден бизнес не разполага с армия от топ юристи, счетоводители, с хора, които могат да направят така че ток да понесе по-малка щета в трудни времена.

“Лихвите тръгват нагоре, икономическият растеж се забавя и всички неефективности по отношение на администрацията тежи много повече на малкия и среден бизнес. Над 90% от икономиката е в резултат на усилията на малкия и среден бизнес, и би следвало да си го пазим”, каза още той.

Относно финансовата част на страната Кузман Илиев уточни, че трябва да се фокусираме върху Бюджет 2024г . и в него да няма дефицит. “Ние трябва да уверим, че няма да вдигаме данъците, че държавата няма да задлъжнява прекомерно и, че няма да оказва натиск върху бизнеса. Българската администрация трябва да разбере, че тя е партньор на бизнеса”, подчерта още новият председател на ССИ.

Кузман Илиев смята, че когато има възможност за ресурси с по-ниска лихва те трябва да де осъществят. Така той засегна темата за новото финансово споразумение между Българската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка за 175 млн. евро. “Приветствие за работата на ББР и на институциите”, каза още той, но все пак подчерта нуждата от реформи в трудни времена и поясни нуждата от повече заложени такива в новия бюджет на страната. /БГНЕС