Кузман Илиев: Кризата свари властта по долно бельо

„За нормалност не може да говорим, трябва да сме реалисти. Световната икономика навлиза в трудни, бурни води, които нищо чудно в даден момент да се изразят в така наречената стагфлация, която е един много неприятен коктейл между високи цени и рецесия, заради това, че кредитът е много изобилен, заради това, че хвърчат нагоре цените на енергоресурсите, защото има опасност с доставките“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по икономически и публични политики.

Той посочи, че това е единият елемент на стагфлацията, а другият – икономическата рецесия

„Не стига, че цените в магазина са високи, ами компаниите започват да имат много проблеми, да освобождават хора, да не инвестират. Това се вижда много ясно в някои признаци на инфлацията“, каза икономистът и даде пример с последното тримесечие на миналата година в Германия, когато бе регистриран отрицателен икономически растеж. Ако и през първото бъде регистриран отрицателен растеж, тогава страната ще изпадне в рецесия.

„Никой не е правил разчети за 1000 лева мегават часа за електроенергия в България. Това са безумни рекорди, никой не си мисли, че може да говорим за такива измерения като 3000 евро газа, че петролът може да хвръкне до 130-140 долара. Никой не е правил толкова негативен сценарий за икономиката. И когато това нещо започва да се случва, трябва да си кажем, че навлизаме в сложно време“, заяви икономистът.

Кузман Илиев е категоричен, че „българското правителство е хванато по долно бельо“.

Проблемът е, че никой не е прогнозирал толкова големи рискове, никой не е направил трезв анализ, който да е лишен от партийните боричкания за власт.

„Големият риск е геополитическият с Украйна, който може да доведе до значително намаляване на предлагането на горива. Големият риск е инфлационният, който също ще продължава да се развива, защото централните банкери от Европа и САЩ няма как да спрат печатницата в тази конкретна ситуация. В САЩ има 40-годишен рекорд на инфлацията от 8 процента на годишна основа, при това без да се смятат вътре храните и горивата. Европа също е с рекордна инфлация, в България тя също е по-висока“, каза Илиев.

Според него в тази ситуация „правителството има вратичка, няма шанс“. Той препоръ-ча в енергийния сектор да се направят неща, които досега бяха изпуснати като срокове. Например, за отлагане на затварянето на една втора от нашата енергийна система по-ради спирането на въглищните централи в Маришкия басейн.

Войната в Украйна също е проспана от управляващите, макар че конфликтът между Запада и Русия не е от вчера там, а продължава вече 8 години след Майдана от 2014 г.

„Има война… ние не сме готови, започва да се говори за ограничаване на износа на електроенергия като някакъв пожелателен вариант. Ама Европа в момента е със счу-пени капачки от самопобоя, който си нанесе със Зелената сделка. Европа не може да помогне, тя е в много тежка ситуация. Нейният икономически мотор Германия се отка-за от ядрените мощности, от въглищните си централи и др. Тоест в момента в Герма-ния, хората там, икономиката, правят молебен за вятър и слънце. И това е моторът“, каза икономистът от СИПП.

„Влизаме, за съжаление, в сложна геополитическа обстановка, в която се прекрояват някакви сфери на влияние, има тектонични разломи в международните отношения. И в тези условия ние сме много-много зле снаряжени и подготвени и май ще платим голя-мата цена. Защото за САЩ погледнете каква е равносметката: като се отказваме от рус-ките изкопаеми горива, ние ставаме изключително зависими от втечнения газ от САЩ, от неговата цена, която също изхвърча нагоре. Американците с тия ниски цени на пет-рола, примерно, когато бяха по 30-40 долара, че и надолу слизаха, те затваряха рафине-рии, слагаха катинара и дадоха заплати на том мениджърите, на топ инженерите да стоят в готовност. Сега в момента при тези ценни това е манна небесна. Акциите на тези компании хвърчат нагоре, руснаците също най-вероятно, когато успеят да си про-дадат горивата на Китай, също ще са доволни. Американските оръжейни компании също трупат невероятни печалби, а Европа? Тя е на 50 процента зависима от вноса на руския природен газ. Започнала е зелената сделка с изключително рестриктивна поли-тика относно затварянето на въглищните централи. Не останаха варианти“, добави Кузман Илиев. /БГНЕС