Кузман Илиев: Миксът от АЕЦ и ТЕЦ-2 ще доведе до по-ниска цена на тока

“Дългосрочно и краткосрочно трябва да се мисли как да се закупува енергия на достъпни цени. Ние предлагаме средносрочно създаването на двустепенно ценообразуване. Трябва сегментиране на вътрешен и външен пазар и създаването на “маркет-мейкинг”. Това е микс между евтина и с ниска себестойност на ядрена енергия, електрическа от АЕЦ Козлодуй, комбинирана с държавния ТЕЦ например. Прави се микс от тези централи и се постига приемлива цена за потребителите на регулирания пазар. Тези количества се предлагат на Българската независима борса в пакети съответно от 3 месеца, 6, 12 месеца, което дава възможност на индустрията да закупят тези пакети и да прогнозират дългосрочно цените на тази енергия.” Това заяви Кузман Илиев по време на представянето на доклад на тема “Политики за устойчиво икономическо развитие и мерки за овладяване на инфлацията и енергийната криза.“, организиран от Съвета по икономически и публични политики, предаде репортер на БГНЕС.

Докладът е посветен на актуалните икономически рискове пред България считайки високата инфлация и енергийната криза в момента.

Димитър Ганев от Изследователския център “Тренд” представи проучване реализирано измежду пълнолетни граждани в периода между 15 и 22 август 2022 г. извършено по метода “лице в лице”. Според 98% от респондентите държавата трябва да подпомага населението поради високите цени на тока. 39% от анкетираните заявяват, че не смятат да има подобрение в тяхното финансово положение през зимата. Според Владимир Сиркаров инфлацията води след себе си влошаване на цялата структура на икономиката и единственото решение е продължаване на затягането на политиките на централните банки. “Депозитните бази в България са на добри нива, към момента банковата ни системата е добре капитализирана с добра ликвидност.”, уточни още той.

Дълги години фискалната политика в “България беше строга, ние бяхме посочвани за пример как не трябва да се трупат големи държавни дългове спрямо нивата на БВП и държавни дефицити, но сега положението не е такова.”, заяви и Михаил Кръстев, част от СИПП. “В рамките на три години ще се увеличи държавният дълг на страната спрямо БВП с близо 40%, а държавният дефицит се очаква да бъде от над 6%.”, уточни още той.

Никола Филипов определи като ефекти от инфлацията и енергийната криза загубата на покупателната способност на домакинствата, сриването на приходите на бизнесите, което ще доведе до стагнация на доходите и освобождаване на работници. “Бизнесът свива инвестициите, бележи се спад от 13%, малко над 50% е спадът и от чуждестранни инвестиции, а те са основните фактори за икономически растеж и увеличаване на заплатите”, уточни още той.

Кузман Илиев поясни, че дългосрочно и краткосрочно трябва да се мисли как да се закупува енергия на достъпни цени. “В България всичко над 250 лв. за мегаватчас за електрическа енергия се покрива през Фонда за енергийна сигурност, това са парите от АЕЦ-а за електрическа енергия, която сме продали. Такъв механизъм за Газа нямаме обаче, така че цената ще расте само нагоре с оглед на отказа руската страна да спре Газа за Северен поток. Това е краткосрочна мярка, бюджетиран механизъм за електрическата енергия за компенсация на бизнеса, но то е неустойчиво,” уточни още Илиев и продължи: Трябват решения и ние предлагаме средносрочно създаването на двустепенно ценообразуване. Вече в Европа имаме прецедента на Испания и Португалия- цената на електрическата енергия на испанците три пъти по-ниска от навсякъде другаде в Европа, защото те използваха местна генерация от електрическа енергия, която е от евтини ресурси, с ниска себестойност. Например ядрената енергия, както е за нас ядрената енергия от АЕЦ-а, е за вътрешния пазар, а онези, които изискват по-скъпи ресурси, например газа се използва за износ. Това сегментиране на вътрешен и външен пазар трябва да го направим”. Като още едно предложение Кузман Илиев предложи създаването на “маркет-мейкинг”. Това е микс между евтина и с ниска себестойност на ядрена електрическа енергия от АЕЦ Козлодуй, комбинирана с държавния ТЕЦ например. Прави се микс от тези централи и се постига приемлива цена за потребителите на нерегулирания пазар. Тези количества се предлагат на Българската независима борса в пакети съответно от 3 месеца, 6, 12 месеца, което дава възможност на индустрията да закупят тези пакети и да прогнозират дългосрочно цените на тази енергия, заяви още Илиев. Той призова да се обединим регионално, за да получим по-добри цени за газови доставки, да увеличим капацитета на маришкия басейн, който дава половината от енергийния микс, защото там има възможности за зелена трансформация. “Ние трябва да отложим затварянето на въглищни централи, тяхното функциониране е важно за цяла Европа, трябва да се създаде и по-голяма сила на министерството на икономиката, за да може министърът на енергетиката да дава по-лесно разрешение за проучване на индустриални метали и на всякакъв вид газ”, призова още Кузман Илиев. /БГНЕС