Кузманов: Няма да поема отговорност при слабо представяне на Олимпиадата

Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели, да не дава Господ, се представят зле или имаме малко квоти. Има хора, които са поели отговорност четири години, гарантирали са 5 квоти, 20 квоти, 50 квоти, 10 медала и така нататък", отговори на въпрос на БГНЕС служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов при първата си пресконференция, след като пое поста от Красен Кралев миналата седмица.

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов

Служебното правителство ще управлява в последните два месеца преди началото на Олимпийските игри в Токио, като Кузманов изтъкна, че ММС ще направи всичко възможно, за да подпомогне българските олимпийски и тези, които все още се борят за квоти. "Едно цвете, като го засадите, то расте години и накрая цъфва. Четиригодишен олимпийски цикъл не е бил под наше ръководство. Един спортист не се изгражда за два месеца служебно правителство, той се изгражда за четири години, пет години и така нататък. Не, няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели, да не дава Господ, се представят зле или имаме малко квоти. Има хора, които са поели отговорност четири години, гарантирали са 5 квоти, 20 квоти, 50 квоти, 10 медала и така нататък. Няма да поема такава отговорност за лошото представяне. Но ще поема отговорност, ако някой от състезателите в този период от два месеца не получи заслуженото си - класирал се, награди, обезпечаване, ковид, максимално ще направим възможно треньори и състезатели да могат да се представят най-подобаващо. Дай Боже, България да има медали", каза той.

"От първия ден, в който влязохме в Министерството, това ни е задача номер 1, максимално да обезпечим всички участници в Олимпиадата и всички тези, които имат шанс да участват в Олимпиадата. Приоритетът е Олимпиадата, защото чука на вратата, но ние не забравяме всички останали спортисти, на които им предстоят европейски и световни първенства. Няма да има някакви сътресения, независимо от ковид или финансови", допълни Кузманов.

"Аз имам едно особено отношение към футбола, то е мое лично, но дали ще е Боби Михайлов или който и да е друг, Футболният съюз си е отделна структура, отделна юридическа единица. Техните въпроси, които са чисто техни, те трябва да си ги решат. Ние ще се занимаваме с футбола, дотолкова, доколкото е спорт, който е също към Министерството на спорта. Но нямаме някакво лично отношение, било към г-н Михайлов или някой от Изпълкома и така нататък. Искам да ви кажа, че в кабинета и нашето Министерство няма никакви политически окраски. Ние работим с професионализъм, работим с хората, независимо те какъв цвят са и към коя политическа организация гравитират. Футболният съюз е наравно с всички федерации", каза Кузманов относно казуса БФС.

"Кой е легитимен и кой - не, не е в правомощията на Министерството", допълни генералният секретар на ММС Александър Георгиев.

Новият спортен министър коментар и темата със стадион "Българка Армия" и комплекс "Червено знаме". "Доколкото ми е известно, е не в задънена улица, а не знам как точно да се изразя. В процес на доразглеждане на документи, пуснати са от едната страна, от другата страна. Между министър Кралев и Министерството от една страна и футболния клуб ЦСКА от друга страна има някакви договорености за едно общо дружество. Първоначалната ми информация е, че това дружество не съществува, не е регистрирано чисто юридически. Проверяваме какъв е случаят и може би още другата седмица абсолютно точно как стои въпросът с ЦСКА. Може би другите седмица ще имам с ръководството на ЦСКА за уточняване и ще излезем с позиция какво е състоянието на това намерение, било добро, било лошо, да се реализира или да не се реализира".

"Остана в наследство от журналистическото пространство, че много голям инвеститор има апетити към комплекса до "Арена Армеец" (б.ред. комплекс "Червено знаме"). Ще проучим кой е този инвеститор, да дойде да каже дали е инвеститор, дали не е инвеститор, но доколкото знам, е до под кривата круша, с извинение за приказката. Проверяваме документи, проверяваме информация, кой какво е казал, не мога повече да кажа на този етап", каза той. /БГНЕС