Кузманов: В най-скоро време от проверките ще стана ясни много неща

"В най-скоро време от проверките ще стана ясни много неща. Предполагам, че тази седмица, може утре, в неделя или понеделник, ще бъдете уведомени. Аз ще направя констатация. Със злоупотреби се занимават други органи, аз не съм прокуратура. Всички се проверяват: тото, Спортна база, Академията". Това обяви служебният спортен министър Андрей Кузманов на извънреден брифинг в сградата на Министерството на младежта и спорта, предаде репортер на БГНЕС.

Андрей Кузманов

Поводът за брифинга бе неочаквана среща на Кузманов с председателя на Българската федерация по ММА Станислав Недков-Стъки, който по-рано днес се появи пред Министерството със свои сподвижници и влезе в кабинета на министъра, за да поиска обяснение за изнесените данни в сряда от Кузманов и Антон Кутев, че Федерацията по ММА е взела над един милион лева от държавата като финансиране и по програми.

"Обвиненията срещу г-н Недков - меко казано, няма такива обвинения. Просто е констатирано, че г-н Недков, какво всички останали, е получил пари. Предходният министър е определял правилата, по които са били финансирани федерациите. Г-н Недков се съгласи с мен, че ако има възможност, тези правила трябва да бъдат променени, защото има правила, които не са спазени при някои федерации. На Недков не мога да му се извиня, единствено той, както се прави на мъж, можеше той да ми се извини, защото той нахлува. Аз не нахлувам в никой дом, в личното пространство. Не съм му се извинявал. Много е лесно да събереш 20 човека и да правиш циркове. ММА бойци, на едното дете му стана лошо", обясни Кузманов.

"Г-н Недков е влязъл тук като председател на Федерацията ММА. В момента се вадят записите от камерите, които ще ви бъдат предоставени, за да видите как е влязъл. Помолих г-н Недков да влезе като представител на Федерацията, представителите на ПИК бяха тук, вие си правете изводите, и почнахме да си говорим на темата кой е кум, кой е сват и кой е на булката брат. За 2018 година Федерацията по ММА е получила 177 хиляди лева, 2019 - 192 хиляди, 2020 - 210 хил., 2021 - 220 хил. Сумарно събрано това нещо води до една цифра около милион. По програмите: за 2018 - 34 800 лева, 2020 - 39 953, 2021 - 118 073 лева. Тези пари може да стане ясно как са изразходвани, след като свършат програмите. Всяка една организация в края на годината дава отчет", допълни той.

"Аз съм тук като експерт, в нито една партия не съм бил участник. Не отговарям за чужди думи. Общата сума, която е казал г-н Кутев, ако съвпада с тези цифри, е вярна. Ако той е казал по-различна цифра или е казал тази цифра в определена дейност, питайте го него, може и лапсус да е. Повдигаме въпроса за тези програми за хазарта през годините, защото конкурсните правила и критерии за участие будят съмнения. Прави впечатление, че организации, които са отстранени по определени критерии, други организации също не отговарят на тях, но не са отстранени. Прави впечатление, че четири организации всяка година печелят пари", каза още по темата Кузманов.

Служебният министър коментира и думите на бившия спортен министър Красен Кралев, който в сряда обвини сегашното ръководство, че кара служителите да си подписват оставките под празни листове. "Онзи ден разбрах, че Министерството не е министерство на държавата, а на Красен Кралев. Чакам сигнала, КОНПИ, главен прокурор, даже очаквах, че освен Недков ще дойде някой тук да ме закопчае с белезници. Чудесно, готов съм. Никой не ги е карал да подписват празни листове. Главният секретар ги е събрал, направил е един тест за интелигентност, за тяхното IQ. За лоялност, защото чуваме, че Министерството и служителите са на г-н Кралев", обясни Кузманов.

Кузманов изтъкна, че най-важната работа на ММС в момента в подсигуряването на българските олимпийци за Игрите в Токио. "Всички олимпийци са осигурени, това е най-важното за това Министерство, участието и достойното представяне на нашите състезатели на Олимпиадата". /БГНЕС

Категории: