Квартал „Вароша“ на Благоевград оживя, даровитите деца преминаха на присъствено обучение

Старинния квартал „Вароша“ в Благоевград оживя, след като школите към центъра за личностно и творчески развитие на децата на Благоевград започнаха да се обучават присъствено, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

В реставрираните за посещението на дипломатическия корпус старини къщи дават поле за изява на бъдещите художници, танцьори, виртуози на китарата пианото, на бъдещи актьори, математици, литератори и мн. др. Във „Вароша“ функционират школи по изобразително изкуство, керамика, фолклор, актьорско майсторство, конструиране, математика, литература, пиано, китара и др.

За дистанционното обучение в школата по време на пандемията, когато преподавателите контактуваха само чрез таблети, телефони и компютри разказа Даниела Богданова. Тя е преподавател по народно пеене и ръководител на фолклорна група „Бисери“.

„Никак не бе лесно, работим с много повече усилия, защото по някакъв начин трябва да завладееш вниманието на децата, така че да им стане интересно. Трудно е и за тях и за нас, но все пак голям купон става, когато не можем взаимно да си говорим, заедно да запеем, а един след друг по време на онлайн-обучението“, обясни Богданова.

Според нея всичко е в реда на нещата когато децата работят с любов, когато имат хъс за работа, когато знаят че рано или късно ще излязат на сцената, за да се запази фолклора, традицията и обичаите.

„Лесно няма никъде, важното е да се прави всичко с любов. Спазваме всички мерки, защото наистина здравето на децата, учителите и ръководителите е най-важно. Просто трябва да свикваме с всичко, което ни се налага, заповедите да бъдат спазвани и всичко ще си дойде на мястото“, допълни преподавателят по народно пеене.

Тя се надява, че всичко вече ще отмине, пролетта наближава, природата се събужда за нов живот, така и ние ще се събуждаме, важното е да мислим позитивно и да бъдем доволни от това, което правим.

„Слава Богу от четвъртък вече работим присъствено – и ние, и и децата сме щастливи от този факт, виждаме се очи в очи, можем едновременно да запеем, да затанцуваме, така че за нас така е много по-забавно. Но трябва да спазваме разпорежданията на министерствата“, категорична е Даниела Богданова.

А запеят ли децата, песента им се понася из притаилия дъх старинен квартал на Благоевград.

В школата по техническо конструиране и моделиране от края на октомври до скоро бяха в режим на онлайн-обучение.

За присъственото и неприсъственото обучение на бъдещите конструктори разказва главният учител Андон Мавродиев:

„В началото започнахме по скайп, после от декември по платформата „Тиймс“, обхванахме голяма част от децата, но истината е, че цялата календарна 2020 г. се занимаваха предимно с онлайн обучение. Присъствено работиха само през част от месец май и юни, което даде отражение в подготовката на децата. Но тяхното желание и това на родителите им бе за присъствено обучение“, обясни Мавродиев.

Той добавя, че по време на пандемията са натрупали опит как трябва да работят, а сега когато започнахме присъствено се прави пълна дезинфекция, спазват се и разпоредените мерки.

„От два дни работим с намален състав на групите-6 човека, което наложи по-голямо натоварване на преподавателите, тъй като групите ни са от 12-13 деца. Считам, че можем да отговорим на изискванията, тъй като кабинетите са просторни и децата са на достатъчно разстояние едно от друго. Така се пазим взаимно, за да не се заразим с коронавирус“, обяснява главният учител.

Той е категоричен, че родители, деца и преподаватели са на едно и също мнение: присъствено обучение.

„Като цяло ние обществото трябва да си направим изводите от целия този период-просто трябва да спазваме правилата, за да не стигаме до там да затваряме училищата. Чудил съм се как през януари тренировките по спортните игри в зали се провеждаха с над 10 деца, а ние бяхме на онлайн-обучение“, гневи се Мавродиев.

„Пандемията няма да свърши скоро, ще продължи още година-две, но ако спазваме правилата, няма нищо страшно. А с ваксинацията на преподавателите нещата ще тръгнат напред“, категоричен е преподавателят на бъдещите конструктори. /БГНЕС