Квебек налага здравен данък на неваксинираните

Канадската провинция Квебек ще начислява здравен данък на жителите, които не са ваксинирани срещу ковид, съобщи Би Би Си.

В момента Квебек, в който е регистриран най-големият брой смъртни случаи, свързани с Covid в Канада, се бори с рязкото увеличаване на случаите.

Във вторник премиерът на провинцията обяви, че тя ще бъде първата в страната, която ще накаже финансово неваксинираните.

Само около 15 % от жителите на Квебек не са ваксинирани, но те съставляват около половината от всички хоспитализирани.

Според федералните данни малко над 84% от жителите на Квебек са получили поне една доза ваксина към 1 януари.

Премиерът Франсоа Лего заяви по време на пресконференция, че хората, които не са получили първата си доза ваксина, ще трябва да платят "вноска".

Размерът на таксата все още не е определен, но по думите му тя ще бъде "значителна".

"Мисля, че в момента става въпрос за справедливост към 90 % от населението, които са направили някои жертви", каза г-н Лего. "Мисля, че им дължим подобна мярка".

Миналата седмица провинцията обяви, че ще изисква доказателство за ваксинация при закупуване на алкохол.

Въведен е и комендантски час, вторият от началото на пандемията, който продължава от 22:00 до 05:00 часа всеки ден.

Във вторник броят на смъртните случаи в Квебек достигна 12 028.

През предходния 24-часов период бяха регистрирани 62 смъртни случая. Дневната цифра на починалите е сходна с тази от януари 2021 г., преди в провинцията да започне широкомащабна ваксинация.

Болниците в Монреал, най-големия град в провинцията, са с почти 100% запълнен капацитет и вече започнаха да ограничават грижите, които не са свързани с коронавируса.

Повече от 200 души от бездомното население на града също са дали положителни проби, което показва, че има епидемия. Това се случва на фона на сериозното застудяване, което препълва приютите./БГНЕС