Кворум на ръба, обиди и нови искания за оставка в парламента

Със 121 депутати в пленарната зала, парламентът събра кворум на ръба, за да започне днешното пленарно заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите от БСП и ДПС отново не участваха в сутрешната регистрация, но за разлика от вчера, днес управляващото мнозинство събра необходимия минимум народни представители, за да работи парламентът.

Заседанието обаче стартира със скандал. Причина за него стана извънредната точка в дневния ред, която предвижда промяна в правилника, даваща възможност и на независимите народни представители да правят декларации от парламентарната трибуна. Тя беше поискана от отцепилите се депутати от „БСП за България“, назовали себе си „Прогресивни социалисти“.

В конкретен повод за противопоставянето се превърна искането на депутата от левицата Христо Проданов точката да отпадне и по-конкретно прекъсването му от страна на председателя Цвета Караянчева, докато той го мотивира. Това предизвика вълна от реакции сред редиците на опозицията.

„Мисля, че каквито и да са емоциите, правилникът е правилник. В първа точка се прави опит той да бъде нагласен в полза на управляващите“, отправи първия упрек към управляващите Кристиан Вигенин. Изказването му обаче събуди силни емоции в дясната част на залата.

„Не знам защо тропат по масите, сякаш са в цирка“, продължи Вигенин от трибуната, според когото прекъсването на негов колега без причина е поредното доказателство, че Цвета Караянчева трябва да „си отиде от поста“.

„Онази част от залата се държи като на полето, като овчари“, отправи втора порция критиките Таско Ерменков, който се обърна и лично към Караянчева: „Ако продължавате да се държите като във вашата лична кухня, мястото ви не е тук“.

„Това не става с молби, а става с гласуване. Само преди две седмици се потвърди от моите колеги, че мястото ми е тук, за което им благодаря“, побърза да отвърне Цвета Караянчева, припомняйки, че искането за прекратяването на нейните правомощия от страна на БСП и ДПС не успя при гласуването му в пленарна зала.

В крайна сметка заседанието продължи по същество, а само няколко минути след началото му от ГЕРБ инициираха поименна проверка на кворума. Тъй като тази процедура може да се иска само по веднъж, това лиши опозицията от възможността да се възползва от нея в хода на заседанието. /БГНЕС