Квотата за ТЕЦ2 няма да се отрази на цената на тока

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков съобщи, че годишната квота от 1 милион мегаватчаса, с която ще разполага ТЕЦ „Марица изток 2“ няма да се отрази на крайната цена за потребителите, предаде репортер на БГНЕС.

ТЕЦ „Марица изток 2“ ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. MWh за следващия регулаторен период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г. Министърът на енергетиката Андрей Живков подписа заповед, с която се определя това количество за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар.

Министър Живков заяви, че след дълги обсъждания с КЕВР е достигнато до решението този 1 млн. MWh да не се отразява на крайната цена за потребителите.

„Те имат своите механизми в КЕВР за компенсиране на някои неща, така че наистина уверението и от тяхна страна, пък и аз това, което видях е, че няма да се отрази на цената“, обясни той.

Андрей Живков уточни, че проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията. „Може би от там ще има някакво отражение на цената, но това няма да бъде и те ще го отразят коректно и изрично“, каза министърът.

Живков посочи още, че ТЕЦ 2 от понеделник участва на свободния пазар, което допълнително ще натовари неговите мощности. „Така че те ще работят не на 1 млн, практически на повече от 1 млн., което означава, че и за мините ще има работа. Работа на менижмънта е да търси кака да реализира продукцията“, каза той. /БГНЕС