Кьопка удържа Джонсън за втора поредна титла от PGA Championship

Брукс Кьопка удържа на натиска на световния номер 1 Дъстин Джонсън и спечели втората си последователна титла от PGA Championship, а с това и четвъртия си успех от Мейджър надпревара в кариерата.

Кьопка влезе в историята, превръщайки се в петия голфър с последователни титли от два Мейджъра, като измести от първото място в света Дъстин Джонсън.

Рекордната в историята на турнира преднина от седем удара на американеца преди финалния ден бе съкратена на само един, но той се справи въпреки четирите си поредни богита в първите девет дупки и едно на 17-та дупка. Кьопка завърши с кръг от четири над пар 74 на ветровития Бетпейдж Блек, за да приключи 72-те дупки на -8 под 272 и да надиграе Джонсън с два удара. Триумфът на американеца означава и че той е новият номер 1 в света, измествайки именно своя сънародник. Разликата в края на драматичния финален ден дойде от богитата на Джонсън на 16-та и 17-та, преди Кьопка да завърши успешно на 18-та. Американецът, който ще търси трети последователен успех на Ю Ес Оупън на Пебъл Бийч следващия месец, се превърна в първия голфър, който защитава титлите си на два последователни Мейджъра, след като грабна the Wanamaker Trophy и наградния фонд от 1.98 млн. долара за победителя.

29-годишният състезател е петият в историята на голфа, който печели две последователни титли от Мейджъри след Хал Сътън през 1983, Рей Флойд през 1982, Джак Никлаус през 1971 и Боби Никълс през 1964. /БГНЕС

Категории: