Лъчезар Борисов: Предприемаме незабавни мерки за бизнеса

Предприемаме незабавни и светкавични мерки за бизнеса, съобщи на брифинг днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов, след като здравните власти обявиха, че от 22 до 31 март ще бъдат затворени детски градини, училища, заведенията ще работят само с доставка, молове и магазини над 300 кв. м., игрални зали, кина и др., предаде репортер на БГНЕС.

„Залагаме на здравето на хората, но залагаме и на здравето на икономиката. Подкрепата ще бъде предоставена на абсолютно всички допустими сектори, засегнати от новата заповед на здравния министър, която очакваме. Веднага след нея продължаваме с нашата работа по нотифициране на ЕК, с идеята да продължим иновативната процедура, която разработихме заедно с Националната агенция по приходите (НАП). С нея НАП вече стана разплащателна агенция, така че засегнатите бизнеси да бъдат подкрепени в рамките на тези 10 дни“, заяви Борисов.

Министърът на икономиката потвърди, че вече има изработена готова платформа, а ръководеното от него ведомство работи в добра комуникация с всички заинтересовани страни. Компаниите ще могат да кандидатстват и преди нотификацията от ЕК, за да се пести време.

Паралелно с това, увери Лъчезар Борисов, продължават мерките през социалното министерство 60/40, 80/20, „Запази ме“ и 75/0.

„Целта е да достигнем до всяка една от компаниите“, посочи още икономическият министър и допълни, че мерките през Българската банка за развитие също продължават. От следващата седмица трябва да са активни и тези за физическите лица, където бе освободен още 100 млн. лв. ресурс. Продължават и мерките за подкрепа на компании с 80% гаранционна схема. На пазара са и мерките през Фонда на фондовете.

„Имаме ресурс, ще се справим“, увери още Лъчезар Борисов. /БГНЕС