Лъчезар Борисов: Силно съм притеснен за икономическата среда

Силно съм притеснен за икономическата среда в България. Това каза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

“Наблюдавам един процес на изчегъртване. Изчегъртване на първо място на антикризисните мерки, които бяха безвъзмездни и бяха насочени към бизнеса. На следващо място изчегъртване на Плана за възстановяване, добави Борисов.

Прогнозирам, че такъв план няма да бъде внесен, а това са 12 млрд. лв., които българската икономика можеше да ползва и то веднага, такъв план очакваше и НС“, каза Борисов.

Днес за пореден път беше подведено обществото - в нарушаване на принципите на точност, прозрачност и професионализъм, допълни Борисов относно цените на ремонтите на три язовира. "Цените за ремонт на трите язовира, за които министърът на икономиката Кирил Петков днес даде информация, са завишени", коментира Борисов.

Цената на единия вид бетон е 90 лв., а на другия - 95 лв. на кубичен метър. Колегите на Кирил Петков използват общата сума по полагане на бетон с часовата ставка за труд от 8 лв. на час, складови разходи, печалба. Механизацията на една бетонпомпа на машиносмяна е 195 лв., уточни бившият икономически министър.

Относно разходите за транспорт - такава цена няма в проектите, тя включва доставка и полагане на трошен камък, както и неговата стойност, той струва 26,50 на кубичен метър, чакълът - 10 лв. на кубичен метър, механизация - 352 лв., валяк - 264 лв., товарен автомобил -198 лв. Тези данни представи Борисов, като показа и фактура за извършената работа.

Той добави, че е видно, че язовир "Пазар дере" е бил изпуснат, и допълни, че този въпрос вече става риторичен. "Директорът на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" Цако Бънчев казва, че язовирът е бил пълен преди дни. Но съоръжението е все още в ремонт, и периодично се изпуска напълно. На 31 май язовирът е бил пълен", съобщи Борисов и показа документ по казуса.

Собствеността на язовири, които са били общински, но общините не са били в състояние да ги поддържат, още не е прехвърлена към държавата, защото липсват документи за тях, допълни Борисов.

"За ремонтираните язовири ключовете за изпускателите са предадени на предприятието и то изпуска язовирите, ДАМТН осъществява контрола колко е опасен язовирът. Председател на УС на предприятието е Стамен Янев, питайте ги тях защо са изпускани", каза Борисов.