Льов напуска Германия след Евро 2020

Йоахим Льов ще се оттегли от поста селекционер на Германия след Европейското първенство през лятото.

Той е старши треньор на националния отбор от 2006-а насам и изведе Бундестима до триумф на Мондиал 2014 в Бразилия. По време на престоя му начело на представителния тим Маншафтът остана втори на Евро 2008 и спечели Купата на конфедерациите. Той бе на треньорската скамейка и при паметната победа над Бразилия със 7:1 в полуфиналите на Световното първенство през 2014.

Предприемам тази стъпка много съзнателно, пълен с гордост и огромна признателност, но в същото време продължавам да бъда много мотивиран, когато става въпрос за предстоящото европейско първенство. Горд, защото е нещо много специално и чест за мен да бъда въвлечен в моята страна. И защото успях да работя с най-добрите футболисти в страната почти 17 години и ги подкрепях в тяхното развитие. Имах страхотни триумфи с тях и болезнени загуби, но преди всичко много прекрасни и магически моменти – не само спечелването на Мондиал 2014 в Бразилия. Аз съм и ще остана и ще остана признателен на ДФБ, която винаги е подкрепяла мен и моя отбор с най-добрите възможни условия“, сподели Льов в свое изявление.

Дълбоко уважавам решението на Йоги Льов. ДФБ знае какво има в лицето на Йоги, той е един от най-великите треньори в световния футбол. Йоги Льов промени германския футбол в рамките на четири години – не само със спортните успехи, но чрез своята емпатия и човечност. Фактът, че информира за неговото решение на по-ранен етап, означава много. Той дава на ДФБ необходимото време спокойно да намерим неговия наследник“, коментира президентът на Германския футболен съюз Фриц Келер. /БГНЕС