Лаборатория в БАН ще подкрепя високотехнологичната индустрия

От днес заработи новата научно-индустриалната лаборатория „Индустрия i2030“ (RILab i2030), която си поставя за цел да реализира идеята за цифрова интеграция на науката, бизнеса и обучението, предаде репортер на БГНЕС.

Лабораторията се помещава в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, а на откриването ѝ присъстваха българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, както и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Целта е лабораторията да предоставя подкрепа за научноизследователска и развойна дейност на малките и средни предприятия и високотехнологичната индустрия чрез използване на съществуващия научен капацитет и високотехнологично научно оборудване на академични и индустриални партньори. Сред възможностите на RILab i2030 са софтуерни пакети за симулации, моделиране, 3D принтиране, софтуер и оборудване за прототипиране и единични производства, термовизия и термография, 3D томография и лазерна и др.

„Чрез тази лаборатория ние искаме да се доближим до фирмите, които внасят в страната високотехнологични производства, базирани на цифровизация. Считаме, че чрез нея по-добре ще отговорим на очакванията на обществото. Ще сме в състояние по-добре да допринесем за изпълнението на Иновационната стратегия на София за интелигентен растеж. Изобщо да се превърнем в един съвременен център, който е специализиран в цифровизацията“, разказа Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии в БАН.

Веднага след откриването на лабораторията стана ясно, че Столична община е направила и първата поръчка – изработка на тактилна версия на картини от Градската художествена галерия, както и на обекти от Музея за история на София, така че те да станат „видими“ за хора с увредено зрение. /БГНЕС