Лъчезар Борисов: Интервенирали сме 2 млрд. лв. в бизнеса

От началото на пандемията от коронавирус до момента Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика са интервенирали в бизнеса 2 милиарда лева. 300-400 милиона лева от тях още не са разплатени, но са договорени. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Балансът, който търсихме между либералните противоепидемични мерки и икономическите мерки, даде ефект“, категоричен е той.

Борисов цитира като доказателство стабилните макроикономически показатели на страната в сравнение с останалите страни-членки на ЕС: най-ниски нива на държавен дълг и дефицит спрямо БВП, сравнително ниска безработица – около 7%, за сравнения в Испания тя е 16%, а сред младежите достига 40%.

„Ако не беше кризата, щяхме да завършим 2020 г. с нулев дефицит“, посочи пред бТВ министър Борисов.

В подкрепа на тезата, че страната ни стои добре, въпреки пандемията, са и данните за фалитите на бизнеси през миналата година. „През 2020 г. има дори спад на неактивните компании спрямо 2019 г., те са намалели с 4%“, каза той.

Най-засегнатият бранш остава ресторантьорството. „Влизам в гледната точка на собствениците на ресторанти и заведения. Искам бизнесът да работи, но здравето е по-важно“, заяви Борисов.

Министърът на икономиката е категоричен, че в момента не трябва да се правят промени в данъчната политика, както иска опозицията.

„Данъчната политика в момента си върши работата и тя не трябва да бъде променяна. Интервенцията в подкрепа на бизнеса трябва да бъде с финансовите мерки, а не чрез промени в данъчната политика“, заяви той.

Министър Борисов коментира и ситуацията в автомобилостроенето, което е един от най-динамично развиващите се сектори през последните години. Той припомни, че преди 5-6 години той е започнал от нулата, а днес в страната ни действат около 270 компании и постоянно получаваме нови запитвания за инвестиции. Едно от тях е от голяма международна компания, която проявява интерес, очаква се да започнат преговори с нея. Министърът отказа да даде повече подробности заради конфиденциалността на информацията и началния етап на разговорите.

Лъчезар Борисов коментира и оперативна информация свързана със състоянието на язовирите, които са в подчинение на МИ, особено на фона на последните обилни валежи и дали има опасност от преливания. „Към момента няма никакъв проблем с язовирите в страната. В Източна България имаше усилени валежи, но по отношение на язовирите няма никакъв проблем“, подчерта той. /БГНЕС