Ла‘ееб и Ал Рихла – талисманът и топката на Мондиал 2022

Както всеки голям международен турнир, Световното първенство по футбол в Катар, което започва в неделя, също има своя официален талисман. Това е смелият, забавен и любопитен Ла‘ееб, който представлява левитираща куфия (традиционна памучна кърпа за глава).

Ла‘ееб също така е арабска дума за много талантлив спортист. Според легендата, Ла‘ееб идва от паралелна вселена на талисмани, а неговото мото е „Сегашният момент е всичко“.

Талисманът в Катар Ла'ееб.

Сигурни сме, че феновете ще се влюбят в този интересен и игрив герой. Ла‘ееб ще играе ключова роля в ангажирането на млади и стари фенове по време на Мондиала“, коментира Халид Али Ал Мавлави, отговарящ за маркетинга на турнира.

По думите на организаторите Ла‘ееб ще бъде навсякъде по време на надпреварата в Катар, а освен това феновете могат да свалят стикери и емотикони със симпатичния талисман в различните социални мрежи и канали за комуникация.

Мондиал 2022 има и своята официална топка – Ал Рихла. Това е 14-та поредна топка, която Адидас създава за Световното първенство по футбол. Тя е проектирана да поддържа все по-високите скорости на играта и се движи по-бързо от всяка друга топка, създавана за Мондиал досега.

"Играта става по-динамична и с увеличаването на скоростта - точността и стабилният летеж на топката стават все по-важни. Поставихме си за цел да направим невъзможното възможно с първата по рода си иновация, като създадохме най-бързата и най-точна топка за Световно първенство досега", казва Франциска Льофелман, директор "Дизайн на футболни графики“ към Адидас.

Ал Рихла е 14-та поредна топка, която Адидас създава за Световното първенство по футбол.

Проектирана с помощта на данни от проучвания в лабораториите на Адидас, Ал Рихла осигурява най-високо ниво на точност на терена. Създадена с грижа за околната среда, Ал Рихла е първата топка за Световната купа, произведена само с мастила и лепила на водна основа. Смелите ярки цветове и графики, разположени на перлен фон, отразяват все по-нарастващата скорост на играта, която вълнува играчите и феновете по целия свят.

В превод от арабски Ал Рихла означава "пътешествие” или “дневник на пътешествието”. Дизайнът ѝ е вдъхновен от характерните за Катар лодки доу, както и от цветовете на катарския флаг. /БГНЕС