Лагард: ЕЦБ трябва да даде приоритет на инфлацията пред растежа

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи да повишава лихвените проценти, за да намали инфлацията, дори ако страничният ефект от строгата парична политика е по-слаб растеж, заяви председателят на банката.

ЕЦБ трябва да изпълни основната си цел за ценова стабилност, увери Кристин Лагард на събитие във Франкфурт.

"Ще направим това, което трябва да направим, а именно да продължим да повишаваме лихвените проценти на следващите няколко заседания", каза тя.

"Основната ни цел не е да предизвикаме рецесия. Основната ни цел е ценова стабилност и ние трябва да я постигнем. Ако не го постигнем, това би навредило много повече на икономиката."

На фона на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, годишната инфлация в еврозоната скочи до 9,1% през август, а потребителското доверие през септември се срина до най-ниското си рекордно ниво.

"Приблизително преди 18 месеца съм сигурен, че много малко от вас в тази зала си спомнят къде беше инфлацията. Тя беше на отрицателна територия. Сега сме на плюс 9,1 %", каза Лагард.

Тя каза, че никой не е прогнозирал тази ситуация, тъй като до голяма степен "се е предполагало, че тя ще бъде преходна, защото според учебника затрудненията в доставките в крайна сметка отшумяват, цените на енергията в крайна сметка се връщат".

"Е, това не се случи. А това, което наблюдаваме през последните няколко месеца, и ускорено от войната в Украйна, е по-трайно и с мащаби, които никой не е очаквал", обясни тя.

Този месец ЕЦБ повиши трите си основни лихвени проценти със 75 базисни пункта - исторически ход в условията на рекордно висока инфлация и предизвикана от войната енергийна криза, който обаче създаде нови рискове за целия регион. /БГНЕС, Анадолска агенция

Франкфурт на Майн / Германия