Лагард: Ще направя всичко необходимо, за да се преборим с инфлацията

Рязкото покачване на инфлацията е "голямо предизвикателство", заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в речта си на годишната конференция на банката за паричната политика. Председателят на Европейската централна банка заяви, че тя ще направи "всичко необходимо", за да се пребори с инфлацията, която ще остане "нежелано висока" за "известно време напред".

Кристин Лагард

"Ще стигнем толкова далеч, колкото е необходимо, за да гарантираме, че инфлацията ще се стабилизира на нашата цел от два процента в средносрочен план", каза Лагард. През май потребителските цени в еврозоната се повишиха с 8,1%, което е исторически максимум за валутния клуб.

Скокът беше предизвикан от руската инвазия в Украйна и последвалото увеличение на цените на енергията и храните. Сегашното ниво на инфлацията при промишлените и селскостопанските стоки "не е наблюдавано от средата на 80-те години на миналия век", заяви Лагард в речта си в португалския курорт Синтра.

Повишаването на цената на енергията също е "много по-високо от отделните скокове, които се случиха през 70-те години" по време на петролния шок, каза тя. Инфлационният натиск "се засилва и разширява", предупреди Лагард, докато ръстът на номиналните заплати е започнал да се "ускорява".

В същото време реалните заплати са "притиснати" от инфлацията, а икономическите сътресения оказват влияние върху растежа, каза Лагард. Централната банка обаче все още очаква еврозоната да избегне рецесията и темповете на растеж да останат положителни, съобщи АФП.

На последното заседание на ЕЦБ политиците, подложени на натиск да реагират на инфлацията, се съгласиха на първото от повече от десетилетие насам повишение на лихвения процент на банката. Повишението с четвърт пункт, което ще се осъществи на следващото заседание на 21 юли, ще доведе до повишаване на лихвените проценти от исторически най-ниските им нива.

Те включват лихвата от минус 0,5, която на практика таксува банките, за да паркират парите си в банката за една нощ. Лагард повтори заключението на ЕЦБ, че в бъдеще тя може да "действа по-бързо" за повишаване на лихвите, ако това е оправдано от инфлацията. Базираната във Франкфурт институция се зае и с разработването на инструмент за справяне с неоправданото повишаване на разходите по заемите за по-силно задлъжнелите членове на еврозоната.

Новият инструмент ще бъде "пропорционален" и ще има "предпазни мерки" за насърчаване на "разумната фискална политика", заяви Лагард. "Няма компромис между въвеждането на този нов инструмент и приемането на необходимата политическа позиция за стабилизиране на инфлацията", каза тя. Данните за инфлацията в еврозоната за юни ще бъдат публикувани в петък. /БГНЕС

Франкфурт / Германия