Лайчак: Ако няма споразумение Белград-Прищина до 2024 г., няма да има изобщо

Пратеникът на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак обяви в интервю за сръбския Канал 10, че ще посети Сърбия и Косово следващата седмица и че по време на посещението си ще се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателят на Косово Албин Курти.

Лайчак каза, че по време на срещите с двамата лидери те ще обсъдят спазването на споразумението за регистрационните номера, но и следващите стъпки към нормализиране на отношенията между Белград и Прищина в съответствие с френско-германския план, съобщава FoNet.

Той подчерта значението на споразумението, постигнато на 23 ноември за предотвратяване на ескалация на място, но също така, че „малки споразумения“ като това и постоянните срокове, пред които са изправени страните в диалога, изместват фокуса от по-голямата картина – нормализирането на отношенията .

„Така че отделихме много време и енергия, за да сме сигурни, че поддържаме мира на място, особено в северната част на Косово. И разбира се, беше невъзможно да се съсредоточим върху други въпроси, особено върху най-важния въпрос, който е нормализирането на отношенията“, каза Лайчак, цитиран от N1.

Той добави, че продължаването на диалога ще бъде фокусирано върху нормализирането в съответствие с френско-германското предложение, което той представи на Вучич и Курти през септември. След обявеното посещение на Лайчак, ЕС ще започне подготовката за следващата среща на високо ниво между двамата лидери.

В интервю за телевизия RTV 21 Лайчак каза, че всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията въз основа на плана на Франция и Германия може да бъде постигнато в началото на пролетта на 2023 г. Той посочи, че и двете страни разбират значението на диалога и нормализирането на отношенията, но също така кризите на място им пречат да насочат енергията си към постигане на дългосрочни решения. Лайчак изрази задоволството си от нивото на сътрудничество със САЩ в диалога Белград-Прищина, но добави, че нито ЕС, нито САЩ „могат да искат нормализация повече от самите Косово и Сърбия“.

„Ако страните не постигнат споразумение, тогава няма да има нормализация и следователно няма да има напредък по европейския път“, каза Лайчак пред телевизия RTV 21.

Според него е необходимо да се използва настоящия момент и подкрепата на ЕС и САЩ за постигане на устойчиво решение, тъй като ако няма споразумение до 2024 г., може и да няма такова изобщо. А именно, в ЕС и САЩ се провеждат избори, така че не може да се очаква, че ще има време и възможност страните да се съсредоточат върху диалога между Белград и Прищина и е трудно да се прогнозира каква ще е ситуацията след изборите.

„Какво ще се случи след изборите, особено американските, е трудно да се предвиди, затова казвам, че това, което не е направено до началото на 2024 г., може и да не бъде направено. Затова нека използваме тази възможност и цялата подкрепа на международната общност и да постигнем колкото можем за пълно нормализиране на отношенията”, каза Лайчак. /БГНЕС