Лайчак: Очаквам в понеделник Белград и Прищина да приемат европейския план

Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав Лайчак заяви, че очаква на срещата в Брюксел в понеделник, 27 февруари, Сърбия и Косово да приемат европейския план за решаване на проблема между двете държави.

"Планът, който смятам, че ще приемем в понеделник, ще стане обвързващ и за двете страни. Това не е временно споразумение, след него ще продължи процесът на цялостна нормализация на отношенията, който трябва да завърши с подписването на всеобхватен договор преди влизането на Сърбия и Косово в Европейския съюз“, каза Лайчак в интервю за Танюг.

Мирослав Лайчак посочи, че документът ще бъде публикуван, когато бъде приет и от двете страни.

От септември се водят разговори със сръбския президент Александър Вучич и с косовския премиер Албин Курти относно европейското предложение по урегулиране на отношенията, каза Лайчак в отговор на въпрос дали планираната среща на 27 февруари означава, че е постигнато споразумение между Белград и Прищина по отношение на окончателния вариант на френско-германския план.

„През януари президентът Вучич и през февруари премиерът Курти казаха, че приемат това предложение. Така че дойде моментът да организираме среща в Брюксел и очакваме нашите партньори официално и публично да приемат това предложение и да обсъдят неговото прилагане, което е целта на нашата среща в понеделник“, посочи Лайчак.

На въпрос дали срещата на 27 февруари в Брюксел е решаваща в това отношение, т.е. на принципа "вземи или остави", Лайчак отговори, че няма да обсъжда подробности.

„Важно е и двете страни да заявят официално и публично, че приемат този план, след което да говорим за всички останали детайли и преди всичко за изпълнението на този план“, каза дипломатът.

Следващите стъпки ще зависят от позициите на двете страни

Той подчерта, че предстоящата среща в Брюксел е много важна, тъй като следващите стъпки ще зависят от позициите на страните в преговорите.

"Приемането на нашето предложение, което е подкрепено от 27-те членки на ЕС и от САЩ, ще означава, че те са решили да подобрят отношенията си и да ускорят европейския си път. Ако едната или двете страни отхвърлят предложението, това би било негативен сигнал, че не са готови да нормализират отношенията си и че не са готови да се движат по-бързо по европейския път, така че очакваме планът да бъде приет. Всички знаят какво очакваме от срещата в понеделник. Имахме разговори по време на Мюнхенската конференция по сигурността както с президента Вучич, така и с премиера Курти, така че всички знаем къде сме и какво очакваме“, посочи Лайкчак.

Той добави, че предложението, което ще бъде на масата в Брюксел в понеделник, има силната подкрепа на ЕС.

„Отхвърлянето на това предложение би означавало отхвърляне на нормализирането на отношенията и отхвърляне на европейския път. САЩ, международната общност и ЕС биха реагирали на това и не искам да навлизам в подробности биха били негативните последици. Мисля, че е за всички е ясно, че не можете да кажете „не“ на Европейския съюз и Америка, особено ако можем да постигнем стабилизация, нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, стабилизиране на атмосферата на Балканите и ускорен европейски път“, каза Лайчак .

Според него, отхвърлянето на предложението ще изпрати негативен сигнал в региона и ще отвори възможност за нови рискове от ескалации като тези, които се случиха миналата година.

„Не мисля, че някой може да иска това и ние имаме предложение, което отваря друг път, който е пътят на нормализиране и стабилизиране“, подчерта Лайчак.

„Предложението не е оповестено на този етап“

На въпрос относно ползите от подписването на предложението, Лайчак отговори, че предложението на този етап не е оповестено и че няма да навлиза в подробности.

„Това, което мога да кажа е, че познаваме позициите и на двете страни в детайли и смятам, че нашето предложение е добро и че отчита максимално позициите и червените линии, както и очакванията на двете страни“, каза още специалният пратеник.

Той разкри, че предложението има 11 точки и подчерта, че засега това е максималното, което може да каже относно съдържанието на документа, тъй като „нищо друго не би било полезно на този етап от преговорите”.

„Този документ ще бъде достъпен за обществеността веднага след като бъде приет от двете страни“, подчерта Лайчак.

Той допълни, че ЕС е загрижен за настоящата ситуация и оттеглянето на сърбите от институциите, полицията и съдебните институции на Косово.

„Ние редовно обсъждаме и с двете страни, че е необходимо сърбите да се върнат, защото този вакуум е опасен и неприемлив за хората, които живеят там, тъй като те също се нуждаят от полиция и съдебна система. Очакваме Сърбия да насърчи сърбите да се върнат в институциите и Косово да даде тази възможност. Досега не е постигнат достатъчен напредък в този процес. Не е приемливо този вакуум в сигурността и тази временна организация да продължават. Ето защо очаквам въпросът за връщането да бъде решен възможно най-скоро, защото това е посочено и в Брюкселското споразумение от 2013 г. Ако искаме това споразумение да бъде напълно изпълнено, трябва също така да бъде изпълнено, че косовските сърби са част от тези институции“, каза Лайчак. /БГНЕС

Брюксел / Белгия