Лайович: Джокович се опитва да стигне до Мелбърн

Новак Джокович все още може да участва на Аустрелиън Оупън, разкри негов сръбски съотборник, независимо от решението на световния номер 1 в последния момент да се оттегли от АТП Къп в Сидни.

20-кратният шампион в турнирите от Големия шлем отказа участие на отборната надпревара дни преди старта й в събота, което подсили въпросителните около това дали ще защитава трофея си в Мелбърн. Джокович не пожела да потвърди дали е бил ваксиниран срещу Ковид, като всички участници в откриващия Шлем за годината трябва да бъдат ваксинирани или да имат медицинско извинение, ако не са.

Джокович е деветкратен шампион на Аустрелиън Оупън.

Душан Лайович, който ще поведе Сърбия на АТП Къп в отсъствието на Джокера, каза, че съотборникът му е искал да бъде в Сидни. „За съжаление, той не може да дойде тук, но, както знаете, мисля, че се надяваше, както и ние, че ще успее да бъде с нас. За съжаление го няма, и ще трябва да се справим с това. Не знам официалната причина. Може би АТП знае. Той просто каза, че няма да идва на АТП Къп и ще се опита да стигне до Аустрелиън Оупън“, сподели той.

Притиснат относно това дали Ноле ще бъде на „Мелбърн Парк“, Лайович заяви: „Решението, което взе, беше за АТП Къп, той каза „Няма да идвам, момчета“. Ще видим какво ще стане за Аустрелиън Оупън. Той не конкретизира дали идва или не, но че очаква решение“. Все още не е ясно за какво решение става въпрос, но ако той поиска медицинско извинение, то ще бъде оценено от независим панел от експерти и ще остане строго конфиденциално. Въпреки това, ръководните лица от правителството на щата Виктория, където ще се проведе АО, са категорични от месеци насам, че само ваксинирани играчи могат да участват в турнира от 17-30 януари.

Водени от Джокович, Сърбия спечели дебютното издание на АТП Къп през 2020, надигравайки испанеца Рафаел Надал. Матадорът също няма да бъде в Сидни тази година, след като се зарази с коронавирус по-рано този месец. Лайович призна, че задачата на Сърбия ще бъде далеч по-трудна без Джокович, когато тимът стартира кампанията си срещу Норвегия в събота. „Никога не е същото, когато имаш на разположение световния номер 1 и когато го нямаш – разликата е голяма“, добави още той.

В отсъствието на Надал, Испания е водена от номер 19 в ранглистата Роберто Баутиста Агут. „Ла Фурия Роха“ също стартира участието си в събота с мач срещу Чили. Действащият шампион Русия, воден от Данийл Медведев, се изправя срещу Франция в неделя. /БГНЕС