Лакатош: Никога не правя един и същ концерт, така ще е и в София

Всеки концерт е различен, а публиката е неговият партньор в изпълнението, заяви в специално интервю за БГНЕС Роби Лакатош.

Ексцентричен, виртуозен и взривно артистичен, кралят на циганската цигулка очаква с ентусиазъм срещата си с българската публика. Той ще свири за пръв път в София на 14 декември заедно със своя ансамбъл и Оркестъра на Classic FM Radio.

Лакатош е потомък на легендарната фамилия Бихари, която развива специфичен стил, вдъхновен от циганската музика и съчетаващ орнаментиката и духа на класиката, джаза и чардаша.

Първият негов концерт у нас беше тази пролет във Варна. Казва, че било невероятно, а българската публика е изключително темпераментна и великолепна.

Лакатош разкри, че в кариерата си е свирил много за българи, които са от България, но не и в страната. Сеща се за великолепен концерт в Белгия пред наши сънародници. „Надявам се, че и в София ще бъде прекрасен концерт, ще бъде велико“, заяви музикантът.

Лакатош каза, че най-често неговият извор на вдъхновение идва вътре от самия него. „За първи път, когато свирих такава музика беше преди 33 години. Аз бях първият в света, които изпълнява неортодоксална циганска музика. Тогава това беше много необичайно за слушателите. В течение на годините тя стана много популярна. И повечето музиканти сега изпълняват точно такава музика – импровизационна музика”, сподели той.

„Импровизацията е най-важното нещо в музиката. В нея се събира няколко типа музика. На първо място това е циганската музика от целия свят, която се гради в една симбиоза с джаза заедно с бибоп и се получава музиката, която свиря. Имаме също и класическа музика, която е нещо събирателно. И не на последно място – аз импровизирам много. Никога не свира два концерта по един и същи начин. Освен това, публиката е много важна за мен, нейното отношение. Това определя какво аз ще направя“, казва още изпълнителят.

Лакатош пристига в София със своя ансамбъл от изключителни майстори – класически музиканти, калени в големите джаз фестивали на Европа и света – контрабасиста Вилмош Чикош, цимбалиста Йено Листеш – титулуван като най-добрия от поколението си на този специфичен инструмент, втората цигулка Ласло Бони, китариста Ласло Балог и пианиста Роберт Жакчи Лакатош.

Роби Лакатош заяви, че готви изненада за софийската публика и ще я пази в тайна.

Въпреки настойчивите опити на екипа ни да разкрие нещо, узнахме само, че „всичко ще бъде изненада”, защото ще изпълни различни неща от различните си периоди. От всичките си периоди и албуми ще направи нещо компактно.

В заключение музикантът каза, че при пътуванията си по света, от всяка култура взима по нещо и се адаптира към съответната публика. „Това ще бъде и с българската публика, но няма да бъде изненада, ако сега ви кажа всичко“, обеща Лакатош. /БГНЕС

Категории: