Лалова: Най-важното нещо, което научих през годините, е да се контролирам

Най-важното нещо, което научих през годините, е да се контролирам. Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ Ивет Лалова, която бе определена за „Спортист на месец май“, предаде репортер на БГНЕС. Българската лекоатлетка сподели това, което й предстои и каза, че през годините е узряла и е станала по-мъдра.

Лалова спечели квота за 5-та Олимпиада след успеха си на 200 м в Осака.

„Благодаря за уважението, за мен е огромна чест и радост да бъда избрана отново за „Спортист на месеца“. Късмет е, че присъствам на тази церемония – допреди малко вадих американска виза. След два дни пътувам до Сан Франциско за старт от Диамантената лига. Състезанието ще бъде в неделя и ще бъде изключително тежко“, започна Лалова. „Иначе, очаквах високия си резултат в Япония – непосредствено преди самото състезание направих две тренировки, които минаха чудесно. Разбира се, роля за представянето на всеки един състезател играе и попътния вятър, силната конкуренция – нямах много големи очаквания, така че това дойде като една много приятна изненада. Узрях много след Атина, преминах през много неща както в спорта, така и в живота. Надявам се, да съм научила много през годините - самата аз се усещам като по-спокойна, мъдра и способна да се контролирам – нещо, което като млада ми бе трудно да постигна – именно това изиграва лоша шега на по-младите, липсата на самоконтрол“, добави тя. Спринтьорката ни сподели, че не мисли за шеста Олимпиада и коментира това, което й предстои след старта от Диамантената лига в Сан Франциско. „Не мисля за шеста Олимпиадата, но аз и след Рио не мислех, че ще стигна до Токио – казах го, за да си поставя цел, да имам мотивация - ако нямаш цел, не вървиш на никъде. За мен бе много важно да си поставя една висока цел – ако в най-лошия случай няма да стигна до Токио, ще стигна докъдето мога. За мен самата цел е доброто участие на самото първенство – да достигна финалите на спринта. С времето става все по-трудно, аз видях няколко поколения спринтьорки, резултатите стават все по-нечовешки. На 100 м не знам дали ще ми трябва този норматив, защото не знам дали ще участвам на повече от една дисциплина“. „Пътят до Доха е дълъг, това което разбрах до този момент от сезона е, че трябва много умно да се подхожда и да се реагира бързо. След бягането ми в Стокхолм, където беше много студено (8 градуса) имах малък мускулен проблем, който трябваше да решавам в движение. След следващия старт от Диамантената лига ще тренирам една-две седмица. След силното ми представяне в Осака получих покана за участие и в другите стартове от Диамантената лига поне на 200 м, някои и на 100 м. В плановете са ми Балканиадата и Европейския отборен шампионат. Нямам търпение да бягам особено на българска земя на Балканиадата“, разкри още Ивет.

Лалова организира детски турнир, който ще се проведе за втора поредна година (на 15 септември) и потвърди участие както на Балканиадата, така и на Европейския отборен шампионат.

Лалова потвърди и втория детски турнир, който организира. Той ще се проведе на 15 септември преди началото на Световното първенство в Доха. Българката коментира и клубния шампионат в България и изрази надежда, че той отново ще се завърне у нас. „Аз съм сигурна, че ние отново ще влезем и вярвам, че след години ще се върне и нашият клубен шампионат в България - не съм сигурна, но мисля, че докъм 2003-2004 имаше клубни шампионати. Надявам се всички тези деца, които сме довели на стадионите, да спомогнат за това и лека-полека отново да се радваме на клубни шампионати в България“. „Не вярвам, че е само въпрос на финанси - ако не се лъжа Левски е бил клубен шампион два пъти. В много държави клубният шампионат не съществува и е трудно да се развива. Аз не мисля, че причините са само финансови, дори на местно ниво. Трябва да има интерес към него от страна на клубовете, от журналистите, трябва да има и атлети, които да покриват всички дисциплини, а това е трудно. Никога няма да забравя, когато баща ми ме заведе като малка на стадион Раковски и нямаше никой – сега все повече деца тренират, за мен те са огромна мотивация и вярвам, че ние, спортистите, ги мотивираме също да се занимават със спорта“, завърши българската лекоатлетка. Лалова се класира на своята пета Олимпиадата, след като спечели състезанието Голдън При в Осака на 200 м с резултат от 22.55 сек, което бе и рекорд на турнира в японския град. Единствената друга спортистка, която е участвала пет пъти на Олимпийски игри, е Светла Димитрова. Лалова е най-успешната българска спринтьорка на 21-ви век. Тя има три златни и два сребърни медала от европейски първенства и три пъти се е класирала на финалите на 100 и 200 м на Олимпийски игри. /БГНЕС