Lamborghini инвестира 1,5 млрд. евро за зеленото си бъдеще

Италианският производител на спортни автомобили Lamborghini представи във вторник план за електрификация на своите луксозни автомобили в размер на 1,5 милиарда евро, като се присъедини към глобалното отказване от изкопаемите горива, предаде АФП.

Компанията, която е собственост на дъщерното дружество на Volkswagen Audi, заяви, че първият й сериен хибриден автомобил ще излезе на пазара през 2023 г., като всичките й модели ще бъдат „електрифицирани“ до края на 2024 г.

Но модел само с батерии ще бъде пуснат през втората половина на десетилетието, казаха от Lamborghini

Планът е "необходим в контекста на коренно променящ се свят", заяви изпълнителният директор Щефан Винкелман в изявление. „Искаме да направим своя принос, като продължим да намаляваме въздействието върху околната среда“, добави той, като каза, че инвестицията, вложена в електрификацията, е най-голямата в компанията досега.

До 2025 г. компанията трябва да намали емисиите на въглерод наполовина.

Глобалната тенденция към електрификация е по-предизвикателна за производителите на най-бързите спортни автомобили, отколкото за производителите на масовия пазар. Някои предполагат, че феновете на марките могат да отхвърлят различния въртящ момент и опит при шофиране на електрическо превозно средство в сравнение с традиционните двигатели с вътрешно горене.

Следвайки стъпките на Ferrari, Lamborghini през 2019 г. представи първия си опит за електрификация със суперколата Sian, способен да ускори от 0 до 110 км / чза по-малко от 2,8 секунди. Sian, което означава „светкавица“ на болонски диалект, струва над 3 милиона евро и са построени само около 60.

Клиентите на Lamborghini му помогнаха да отчете печалба през 2020 г., въпреки предизвикателствата, свързани с коронавируса, които засегнаха сериозно автомобилната индустрия като цяло.

Компанията е продала 7 430 автомобила през миналата година, в сравнение с рекорда от 8 205 автомобила през 2019 г. Lamborghini спря производството за 70 дни миналата година в разгара на коронавирусната криза в Италия./БГНЕС