Лапорта се утвърди като фаворит за нов президент на Барселона

Жоан Лапорта се утвърди като фаворит за нов президент на Барселона, след като представи най-много подписи за кандидатурата си в сравнение с конкурентите си. Общо четирима кандидати минаха границата от 2 257 подписа на членове на клуба, нужни за да бъде потвърдена кандидатурата за поста, докато други петима останаха под тази граница и отпадат от надпреварата.

Жоан Лапорта може да заеме президентския пост в Барселона за втори път.

Лапорта, който заемаше поста в периода 2003-2010 година, когато каталунците постигнаха сериозни успехи, е представил на изборната комисия 10 272 подписа, докато основният му конкурент Виктор Фонт е събрал подкрепата на 4 713 души. В битката за президентския пост на "Ноу Камп" остават още Тони Фрейша (2 822) и Емили Русо (2 510). Днес ще се проведе проверка на събраните подписи, преди те да бъдат верифицирани, а имената на официалните кандидати ще бъдат обявени в четвъртък.

Президентските избори в Барселона ще се проведат на 24 януари, като от клуба държат на тази дата, въпреки призивите тя да бъде отложена заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус. Наскоро Каталуния обяви нови по-строги мерки за борба с разпространяването на вируса, които ще са в сила поне до 17 януари. От Барселона обаче потвърдиха, че всички процедури за изборите на 24 януари са били одобрени от местните власти и няма да има отлагане на избора.

Наскоро Лапорта заяви, че е уверен, че може да убеди звездата на тима Лионел Меси да остане в клуба, докато Виктор Фонт е близък с бившия плеймейкър на каталунците Шави Ернандес и обещава нова успешна ера за Барса с Шави като треньор. /БГНЕС