Лапорта: Суперлигата може да стартира през 2025

Президентът на Барселона Жоан Лапорта заяви, че вярва, че европейската Суперлига може да започне през 2025 година, ако ключово решение на съда отиде в полза на проекта. Дело, в което се твърди, че управляващите футболни звена УЕФА и ФИФА са злоупотребили с властта си, когато заплашили с изключване клубове или играчи, присъединили се към предложената Суперлига, очаква решение от Съда на Европейския съюз.

Флорентино Перес (л) и Жоан Лапорта (д).

Европейският футбол бе разтърсен през 2021 година от опит на 12 клуба да създадат Суперлига, но след серия от протести на фенове и възражения от правителства, повечето от отборите се оттеглиха от идеята. Единствено Барселона, Реал Мадрид и Ювентус продължават да настояват за осъществяване на проекта, независимо от неодобрението на различни страни.

През март или април ще разберем присъдата на Съда на Европейския съюз. Суперлигата ще бъде отворен турнир. Нямаше да вляза в този проект, ако турнирът не бе отворен“, каза президентът на Барса за радиостанция Cadena SER, добавяйки следното: „Ако решението е в наша полза, мисля, че Суперлигата може да стартира през 2025“.

„Голямата шестица“ в английската Висша лига – Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, бяха част от 12-те клуба, които предложиха проекта. Въпреки това, те се отказаха от идеята, като обещаха да не се присъединяват отново. Лапорта намекна, че Суперлигата може да функционира като конкурент на Премиършип. „Мисля, че на първо време ще създадем европейски турнир, който да се конкурира с Висшата лига. Не мисля, че английските клубове ще влязат в началото, това е личното ми мнение“, продължи Лапорта, като прогнозира, че нещата ще „приключат с комбинация“ между потенциалната европейска Суперлига и Висшата лига. /БГНЕС