Лара Гут-Бехрами триумфира в супер-гигантския слалом за първо олимпийско злато

Лара Гут-Бехрами спечели надпреварата в супер-гигантския слалом за жени от Зимните олимпийски игри в Пекин.

Лара Гут-Бехрами.

Швейцарската скиорка пребори конкуренцията на австрийката Мирям Пухнер и сънародничката си Мишел Гизин, които се наредиха съответно втора и трета на почетната стълбичка, на +0.22 и +0.30 сек зад новата олимпийска шампионка. Микаела Шифрин, лидерката в генералното класиране за Големия кристален глобус, която разочарова и отпадна след първите маншове в гигантския слалом и слалома, даде девето време.

Олимпийската шампионка в дисциплината от Пьонг Чанг Естер Ледецка от Чехия финишира на пето място. Топ 10 допълниха още австрийката Тамара Типлер, норвежката Ранхилд Мовинкел, италианката Федерика Бриньоне, австрийката Корнелия Хютер и италианката Елена Куртони. Две състезателки не успяха да приключат днешния старт при дамите – новозеландката Алис Робинсън, и представителката на САЩ Аликс Уилкинсън.

За Гут-Бехрами това бе дебютно олимпийско злато в кариерата. Носителката на Големия кристален глобус за 2016 имаше две трети места в досегашните си участия на Зимни игри – тя се окичи с бронзовите медали в спускането през 2014 в Сочи и в гигантския слалом на Олимпиадата в Пекин тази година. В супер-гигантския слалом швейцарката неизменно оставаше близо до медалите след двете си четвърти места през 2014 и в Пьонг Чанг четири години по-късно. Тя донесе и второ злато за Швейцария в китайската столица, като страна има и пет бронзови медала.

За дамите предстои първа тренировка в спускането в събота, 12 февруари, в 05:00 часа българско време. /БГНЕС