Лашет: Аз съм комбинация от Меркел и Макрон

Армин Лашет, лидер на германските консерватори, описа своя политически стил като смесица от „трезвостта“ на Ангела Меркел и „страстта“ на Еманюел Макрон към европейските реформи, като каза, че географски той се чувства по-близо до Париж, отколкото до Берлин.

В интервю за „Политико“ на Брюкселския форум 2021 в четвъртък ръководителят на Християндемократическия съюз - който се кандидатира на изборите през септември за наследник на Меркел като германски канцлер, заяви, че има свой собствен „стил Лашет“, в който има елементи както от германския, така и от френския лидер.

„Мисля, че трезвостта на Ангела Меркел е помогнала в много случаи“, каза Лашет и добави: „По европейските въпроси притежавам повече страстта на Макрон. Може би е свързано с това откъде идвам. Ако идвате от Аахен, тогава Париж е по-близо до вас от Берлин на разстояние. “

Макрон беше силен привърженик на по-голямата европейска интеграция и изложи някои от предложенията си в речта си в Сорбоната през 2017 г. Меркел реагира на повечето предложения на Макрон с нежелание, тъй като мнозина в германските консервативни кръгове се страхуват, че зова на французите за общ бюджет на еврозоната би довел до това германските данъкоплатци да поемат финансовата тежест.

Миналата година обаче Меркел и Макрон си сътрудничиха по Фонда за възстановяване от коронавируса от 750 милиарда евро, който беше приветстван като голяма стъпка към по-голяма икономическа интеграция.

Лашет заяви в четвъртък, че е на страната на Меркел по Фонда за възстановяване. Тя твърди, че той трябва да бъде еднократен. Лашет подкрепи това мнение, като каза, че смята, че „съобщението, че това да е еднократен акт, е правилно“.

И все пак дясноцентристката надежда каза, че „след пандемията се нуждаем от нова динамика“ в Европа.

„Мога да си представя изменения за „повече Европа“, каза Лашет, аргументирайки се, че ЕС също трябва да получи по-големи правомощия за борба с международния тероризъм и трансграничната престъпност.

Той добави, че съвместният европейски подход „винаги идва преди националното мислене“, като каза: „Според мен, германски канцлер, ако е събуден в 4:00 часа сутринта заради криза, трябва незабавно да помисли: “Как да я решим на европейско ниво?“

Лашет също се стреми да разшири маслиновата клонка до Полша и Унгария, които са в жестока битка за върховенство на закона с Брюксел заради демократичното си отстъпление. Той каза, че ЕС трябва да „сигнализира, че не искаме да се отнасяме към вас отгоре надолу - от Брюксел, и това е така, защото има голяма чувствителност, особено в държавите от бившия Варшавски договор, защото идеята за свобода е свързана с идеята за национална независимост“.

Той добави: „Трябва да се придържаме към принципите на върховенството на закона, защото европейското трябва раво се прилага, включително за Полша и Унгария. Но все още се нуждаем от начини да разберем тези държави, включително чрез собствената им история, и да ги включим отново малко по-силно в европейските процеси." /БГНЕС