Латвия: Лукашенко се опитва да въоръжи мигрантите срещу нашите граничари

Латвийските граничари съобщават за случаи, в които беларуските власти са предлагали огнестрелно оръжие на нелегални мигранти, които планират да преминат границата между Беларус и Латвия, съобщи Гунтис Пуяц, началник на държавната гранична охрана, пред изданието „LETA“.


„Освен това службите на беларуския режим се опитват да инструктират мигрантите как да се справят с латвийските граничари, ако те се опитат да им попречат да преминат границата“, каза Пуяц.

Осъзнавайки обаче, че нещо сериозно не е наред, мигрантите отказали да използват оръжията.

През последните месеци няма инциденти, свързани с използване на огнестрелно оръжие срещу латвийски граничари, въпреки че такива са регистрирани в края на миналата година.

"Разбира се, подобни инциденти увеличават рисковете за сигурността и могат да ескалират до престрелки", смята началникът на гранична охрана.

Пуяц каза добави, че има съобщения за беларуски военнослужещи, въоръжени с оръжия като картечници и снайперски пушки, което не е типично оборудване на граничарите.


„С оглед на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще се проведе след месец {11-12 юли), съществува риск от още по-голям натиск, "предимно върху Латвия, но натискът може да се увеличи и върху региона като цяло", предупреди Пуяц.

"Това означава не само имигранти, но и други видове атаки срещу Латвия, като например кибератаки", уточни той.

Латвийските власти смятат опитите за трафик на граждани на трети страни през границите на държавите - членки на ЕС, Латвия, Латвия и Полша за методи на хибридна война, използвани от беларуския режим на Александър Лукашенко за дестабилизиране на Европа.

По данни на Държавната гранична охрана до 8 юни 2023 г. на 3793 лица е било попречено да преминат в Латвия от Беларус. На 187 лица е било разрешено да влязат в страната по хуманитарни причини. Това показва нарастващ натиск върху латвийската граница, тъй като през цялата 2022 г. граничната охрана е предотвратила 5 286 опита за незаконно преминаване на границата, като 217 лица са били допуснати да преминат по хуманитарни причини.

Латвийските общини Лудза и Краслава, както и град Даугавпилс, разположен в югоизточната част на страната близо до границата с Беларус, се намират в извънредно положение от 10 август 2021 г. То е удължавано многократно, като последното удължаване приключи на 10 август 2023 г. /БГНЕС