Лавашът е по-полезен от хляба

Вярно ли е, че лавашът е по-здравословен от обикновения хляб? Струва ли си да се откажем напълно от единия продукт в полза на другия? На тези въпроси отговори Сергей Малоземов, диетолог, автор и водещ на предаването „Жива храна“.

Сандвичите с хляб все повече биват замествани от тези тип „дюнер”, в които се ползват популярните тънки печени питки лаваш. Лавашът може да се счита до известна степен за по-полезен от хляба, обясни Малоземов. Не бива обаче да мислите, че това е прекрасен заместител, който изобщо не причинява вреда на здравето, каза експертът. "Лавашът е по-здравословен от обикновения хляб, максимум с 20-30%, тоест не е драматично. За приготвянето му се използва по-малко захар, но понякога се влага повече сол. Друг плюс, който може да се отбележи при този популярен арменски хляб е, че е удобен за увиване на различни продукти, които консумираме като стегнати рула. Заради това ядете по-малко вредни бързи въглехидрати. По отношение на състава, освен че съдържа по-малко захар, всъщност е същото като бял хляб”. За популярността му напоследък „вина” има и добрият маркетинг, отбеляза експертът. Същото важи и за пълнозърнестите хлебчета и гевреците, които стават все по-популярна бърза закуска и са предпочитани за сандвичи. /БГНЕС