Лавров: Арктика е наша земя

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не заявяват претенции в Арктика преди заседанието на Арктическия съвет тази седмица в Рейкявик.

„От дълго време за всички е абсолютно ясно, че това е наша територия, това е нашата земя“, каза той на пресконференция в Москва. „Ние сме отговорни за осигуряването на безопасност на нашето арктическо крайбрежие”.

„Ако някой иска повече предсказуемост и иска да намали рисковете във военен план [в Арктика], тогава предлагам да се върнем към нашето дългогодишно предложение за възобновяване на механизма на редовните срещи на началниците на генералния щаб на въоръжените сили на страните - членове на Арктическия съвет. Преди около седем години нашите западни колеги решиха да го замразят. Но ако сте решили да го замразите, тогава не се обиждайте, че нямаме диалог, не ние прекратихме диалогът ", каза Лавров. „Ние възобновихме предложението за това, че този механизъм да се възстанови, в началото не на ниво началници на генералния щаб, а да се проведе среща на военни експерти от осемте държави от Арктическия съвет.”

В неделя САЩ и Дания изразиха загриженост от засилването на руското военно присъствие в Арктика и считат за важно да защитят ключовата инфраструктура в региона. Това гласеше изявление, публикувано от Държавния департамент в неделя във връзка с пътуването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен до кралството.

„Съединените щати приветстваха неотдавнашното решение на Кралство Дания да инвестира 245 милиона долара в отбраната на Северноатлантическия регион и Арктика, което подчертава взаимния ангажимент за поддържане на стабилността и сигурността на Арктика. Ние сме съгласни с важността на защитата на чувствителни ключови обекти на инфраструктурата в региона ", каза американското дипломатическо ведомство. /БГНЕС