Лавров: Доставката за Украйна на боеприпаси с обеднен уран ще доведе до ескалация

Москва няма да остави без отговор намерението на Обединеното кралство да доставя на Украйна снаряди с обеднен уран, се посочва в изявление на руското външно министерство, съобщи Си Ен Ен.

"Това решение няма да остане без сериозни последици както за руско-британските двустранни отношения, така и на международно ниво, където първоначалната реакция на многостранните структури вече показва пълно отхвърляне на плановете на Лондон. Ние няма да оставим подобни действия без отговор", се казва в изявлението. Москва предупреди, че подобна военна помощ нарушава нормите на международното право и „Лондон не трябва да забравя, че ще трябва да понесе пълната отговорност“.

Вчера министърът на отбраната на Великобритания заяви, че Русия "умишлено се опитва да дезинформира", тъй като обедненият уран "е стандартен компонент" за снаряди и няма нищо общо с ядрените оръжия. Коментарът на министерството дойде, след като Путин предупреди Обединеното кралство да не доставя боеприпасите.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че доставката на боеприпаси с обеднен уран за Украйна ще бъде стъпка към по-нататъшна ескалация на конфликта.

Според Международната агенция за атомна енергия обедненият уран е „значително по-малко радиоактивен от естествения уран“. Той се използва в боеприпаси, предназначени за пробиване на добре бронирани покрития, тъй като при попадение в целта ги прави далеч по-ефективни. /БГНЕС

Москва / Русия