Лавров: Готови сме на нови мерки срещу САЩ ако ескалацията продължава

Русия е готова да предприеме нови ответни мерки срещу САЩ, ако те продължат да вървят по пътя на ескалацията. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в ефира на предаването на Павел Зарубин "Москва. Кремъл. Путин" по телевизионния канал "Россия-1".

"Всичко е казано в нашата реакция на последните недружелюбни стъпки на американците. Обявихме всички мерки, които сме предприели и още сме готови да предприемем, ако ескалацията продължи", каза той.

В същото време Лавров заяви, че Москва е реагирала положително на предложението на Вашингтон за провеждане на среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън и сега проучва такава възможност.

"В същото време, по указание на руския президент Владимир Владимирович Путин, споменах предложението на американския президент Джо Байдън за провеждане на среща на върха. То беше възприето положително и сега се проучва", каза министърът.

На 15 април Байдън каза, че по време на телефонен разговор е предложил на Путин да проведат лична среща в Европа през лятото. По думите му страните вече обсъждат такава възможност.

Руско-американските отношения ескалираха след интервю на американския президент Джо Байдън, в което той заяви, че Москва ще трябва да "плати цената" за предполагаема намеса в американските избори, а също така направи тежки изявления за руския президент Владимир Путин. След това руският посланик в САЩ Анатолий Антонов беше поканен за консултации в Москва, където е от 21 март. На 15 април Байдън подписа указ за санкции срещу Москва, а на 16 април Русия обяви ответни мерки./БГНЕС

Тагове: