Лавров и Ван Йи констатираха сходство на позициите си по ключови въпроси

Позициите на Москва и Пекин по отношение на Съединените щати и разрешаването на конфликта в Украйна са близки, заяви руското външно министерство след разговори между техните висши дипломати на 18 септември, предаде АФП.

Изявлението беше направено, след като китайският външен министър Ван Йи започна четиридневното си посещение в Москва със среща с руския си колега Сергей Лавров, която е последната от поредицата контакти на високо равнище между двата стратегически съюзници.

"Беше констатирано сходството на позициите на страните по отношение на действията на САЩ на международната арена, включително тези с антируски и антикитайски характер", заяви руското външно министерство.

"Страните обсъдиха подробно актуалното състояние на нещата в Украйна, като отбелязаха безсмислието на опитите за разрешаване на кризата, без да се отчитат интересите на Русия и още повече без нейното участие", добавиха от ведомството.

Ван също така е разказал на Лавров за разговорите, които е провел през уикенда със съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан, се казва в изявлението.

Москва и Пекин често изтъкват партньорството си "без граници" и икономическото и военното си сътрудничество.

Китай се опитва да се позиционира като неутрална страна в конфликта в Украйна, като същевременно предлага на Москва жизненоважен дипломатически и финансов спасителен пояс, тъй като международната ѝ изолация се задълбочава.

Според китайската държавна медия първият дипломат на страната е потвърдил позицията на Пекин относно конфликта в Украйна, в която се призовава за мирни преговори, но която беше посрещната скептично от САЩ и НАТО, когато беше публикувана по-рано тази година.

Според китайската агенция Синхуа Ван е казал на Лавров, че планът "взема предвид опасенията за сигурността на всички страни и допринася за премахването на първопричините за конфликта"./БГНЕС