Лавров нападна САЩ при посещението си в Латинска Америка

Руският външен министър Сергей Лавров се възмути от западния "шантаж, ултиматуми и заплахи" срещу страни като неговата и съюзника му Куба, където започна обиколката му в Латинска Америка, предаде АФП.


Лавров, който ще посети също Венецуела и Бразилия, където се провежда среща на външните министри от Г-20, заяви пред кубинския си колега Бруно Родригес в Хавана, че и двете страни са жертви на "незаконен натиск" от страна на САЩ и техните съюзници.

"Реалностите на многополюсния свят... провокират агресивна реакция от страна на САЩ и други държави от световното малцинство, които с всички средства искат да запазят своето господство, хегемония и диктат", каза той.

"Средствата, използвани от представителите на САЩ и други западни държави за тази цел, не включват дипломация, а шантаж, ултиматуми, заплахи, използване на груба военна сила и санкции."

САЩ поддържат търговско ембарго срещу Куба от времето след революцията, ръководена от Фидел Кастро преди шест десетилетия, и въведоха строги санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

"Куба знае от първа ръка какво представлява незаконният натиск: пълно ембарго, което единствено САЩ защитават като легитимен начин на действие", заяви Лавров, който е на деветото си посещение в Куба - второто за една година.

"Това е неприемливо за всички останали членове на световната общност. Но това не спира Вашингтон", добави той.

От 2022 г. насам Русия и Куба засилиха връзките си, като все по-изолираната Москва търси нови дипломатически и търговски партньори.

През ноември 2022 г. кубинският президент Мигел Диас-Канел пътува до Москва, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

А през април 2023 г. Диас-Канел увери Москва в "безусловната подкрепа на Куба" в нейния "сблъсък със Запада". Куба никога не е критикувала нападението на Русия над съседката си.

Куба, която е под американско ембарго от 1962 г., е изправена пред най-тежката си икономическа криза от три десетилетия и получи руски петрол, за да облекчи смазващия недостиг на гориво.

Докато работят за възстановяване на връзките, съюзниците подписаха споразумения за сътрудничество в областта на строителството, информационните технологии, банковото дело, захарта, транспорта и туризма.

Според руски данни търговският обмен с Куба е достигнал 450 млн. долара през 2022 г., като 90 % от тази сума са продажби на петрол и соево масло на Хавана.

През септември миналата година Куба обяви, че е извършила арести във връзка с предполагаем трафик на нейни граждани, за да се бият за Русия в Украйна.

Оттогава не е предоставена никаква информация за разследването.

Лавров ще се срещне с Диас-Канел, преди да отпътува за Венецуела във вторник и след това за Бразилия за срещата на върха на Г-20. /БГНЕС