Лавров: НАТО е против замразяването на конфликта в Украйна, значи искат да воюват

Ако НАТО казва, че е против "замразяването" на конфликта в Украйна, значи "искат да се бият", заяви руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти след заседанието на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).


"Ако НАТО, чрез устата на [генералния секретар на НАТО Йенс] Столтенберг, за пореден път декларира, че е против замразяването, както се изразяват, на конфликта в Украйна, това означава, че те искат да се бият. Е, нека се бият! Ние сме готови за това. Отдавна сме разбрали целите на НАТО в ситуацията около Украйна. Тези цели се формират от години, още след държавния преврат. Сега НАТО се опитва да ги реализира", заяви Лавров.

Ръководителят на руската дипломация отбеляза, че редица политици и политолози на Запад "изтрезняват" и разбират истинските причини за случващото се и това, което се случва "на място". "Ако в същото време те твърдят, че не водят война срещу Русия, а всъщност правят точно това, признавайки, че без помпането на украинския режим с оръжие, без предоставянето на разузнавателни данни, информация от сателити, насочването на мишени ситуацията в Украйна отдавна щеше да е приключила, това всъщност е признание, че те са пряк участник в хибридната и дори горещата война, обявена срещу Русия", каза той.

Според руския външен министър изявленията на представителите на НАТО само потвърждават "глобалните амбиции и глобалните претенции всъщност да определят правилата на играта за всички региони". "Това се отнася и за европейската част на нашия континент, и за източната част на Евразия. На първо място, по отношение на провокациите, които НАТО създава по отношение на КНР, насърчавайки създаването на военни блокове като AUKUS и насърчавайки инфраструктурата на НАТО, присъствието на НАТО в региона. Това е опасна игра. И рано или късно НАТО трябва да осъзнае своята безперспективност и безизходица", заяви министърът.

Според Лавров НАТО ще трябва да признае, че се формира многополюсен световен ред, в който "няма да има "командири" и индивидуални отговорници за вземането на решения.

Руският дипломат също така отбеляза, че ОДКБ не се опитва да поеме водещата роля в Евразия, докато Северноатлантическият алианс се държи по този начин. "Не мисля, че трябва да даваме на ОДКС облик на какъвто и да е блок, който да се противопоставя на когото и да било. ОДКС се развива въз основа на легитимните интереси в областта на сигурността на своите държави членки и не се стреми да играе водеща роля на евразийския континент./БГНЕС