Лавров не е против Велика Сърбия и размяна на територии на Балканите

Сърбия трябва да вземе сама решение за Велика Сърбия. Това е решение, което трябва да бъде взето и в интерес на сръбския народ, и в интерес на другите народи на Балканите.


Това заяви в отговор на въпрос на БГНЕС Сергей Лавров, руският външен министър, който участва в срещата на ОССЕ в Скопие, предаде специалният пратеник в македонската столица Димитър Русков. Според Лавров "тези решения трябва да бъдат взети от сърбите и хората сами трябва да преценят какво ще стане в бъдеще".


Запитан за позицията му по отношение на сръбската политика за обединение на всички сърби в една държава, включително тези, които живеят в съседните държави Черна гора, БиХ и Косово, Лавров отговори: "Историята на Балканите е доста сложна. Нещата не вървят плавно дори и днес. Наблюдаваме дискусии по темата, и в Република Сръбска. Неотдавна чухме някои опции относно размяна на територии между Южна Сърбия и Косово. Ако бъдат постигнати споразумения, които да направят сърбите и техните съседи щастливи, това ще бъде подкрепено не само от нас, но и от държавите в целия регион. "Може би не всички страни ще бъдат щастливи, защото ЕС вярва, че когато някой друг прави нещо на Балканите, това означава, че той не се съобразява с интересите на ЕС и неговата идея за стабилност", каза още Лавров и поясни: ЕС смята, че когато има интерес на Балканите, никой друг не трябва да се меси. Сърбия иска да бъде част от ЕС, но всичко зависи от хората". /БГНЕС