Лавров: Предишните отношения със Запада вече ги няма; преговори със Зеленски са невъзможни

Русия е готова да отговори на всички сериозни предложения на Запада за разрешаване на ситуацията около Украйна, но такива засега няма. За преговори с украинския президент Володимир Зеленски дори не може да се говори. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от руската дипломация през миналата година.

Министърът изрази увереност, че "в някакъв момент тази война ще приключи" и Русия ще защити "своята истина", но предишните отношения със Запада вече няма да съществуват.

ТАСС обобщи основните моменти от пресконференцията на Лавров.

„Съединените щати и техните сателити от години се подготвят да започнат глобална хибридна война срещу Русия, а сега хитруват, като отричат и с пяна на уста доказват, че не са във война с Русия". Обемът на подкрепата за Украйна ясно показва, че Западът е заложил много на войната срещу Русия за окончателно решение на "руския въпрос", каза Сергей Лавров. "В един момент тази война ще приключи. Но не мога да си представя как ще продължи животът, всичко ще зависи от това какви изводи ще направи Европа."

„Русия вече е направила някои изводи: "Нещата няма да бъдат такива, каквито са били. Отдавна казахме, че, никога няма да има ситуация, в която да ни лъжете, да подписвате документи и да отказвате да ги изпълнявате“, каза още Лавров.

Според него Зеленски издига "напълно абсурдни инициативи", а за разговори с него не може да става и дума, тъй като самият той се е обявил против провеждането им с Москва.

„Русия е готова да отговори на всяко сериозно предложение от Запада, но в момента няма такова. Твърденията, че преговорите не могат да се водят без Украйна, са глупости; западните страни са тези, които вземат решения вместо Киев“, каза той.

На украинска територия не трябва да има военна инфраструктура, която да представлява пряка заплаха за руската страна, смята външният министър.

САЩ се стремят да отслабят икономиката на Европа, където "публичните изявления за дискриминация вече са наяве", каза министърът. "Европа е загубила своята автономност".

Относно отношенията с Китай, Лаврова каза, че те "преживяват най-добрите времена в историята".

"Китай осъзнава, че оставането в рамките на западната система, пълната зависимост от Запада е свързано с много сериозни рискове", каза той.

Нито една от арабските страни не се е присъединила към антируските санкции, въпреки "безцеремонния и самоунизителен натиск" от страна на Запада, подчерта той.

По въпроса за Нагорни Карабах, по думите на външния министър Русия все още е готова да изпрати мисия на ОДКБ на границата между Армения и Азербайджан, но Ереван предпочита да се договори с Брюксел за мисията на ЕС, която "може да бъде просто контрапродуктивна" без координация с Баку. "Вместо да изгради доверие по границата, тя може да създаде допълнителни дразнители“, каза той.

Руските военни проучват доказателствата на Азербайджан, че Армения е транспортирала мини по Лачинския коридор в нарушение на споразуменията, добави той.

Накрая Сергей Лавров заключи, че светът е в разгара на формиране на многополюсен световен ред и този процес ще бъде дълъг и „ще отнеме определена историческа епоха." /БГНЕС