Лавров: Русия е готова да доставя ваксини за други страни

Русия е готова да доставя ваксини срещу COVID-19 на страните в нужда при прозрачни условия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за пакистанския вестник „News International”.

"Приоритет на този етап е ваксинирането на населението. Разбира се, въпросът за справедливото разпределение на противоковидните лекарства е много чувствителен, особено за най-бедните страни. В това отношение ние сме готови да предоставим безопасната и ефективна руска ваксина при прозрачни условия", каза той.

Лавров припомни, че са постигнати споразумения за доставка на ваксината Sputnik V с повече от 50 държави и нейното производство е стартирано и извън Русия.

"Ще продължим да допринасяме за международните усилия за борба с COVID-19. Ще продължим да помагаме на засегнатите държави - както в двустранни формати, така и чрез международни структури", каза Лавров.

Според него настоящата криза отново показа, че повечето от проблемите на нашето време рано или късно стават общи. "Можете ефективно да се борите с тях само като се обедините. Затова от самото начало призовахме нашите партньори да предприемат съвместни стъпки. Сега е особено важно търговските бариери, незаконните санкции, ограниченията във финансовата, технологичната и информационната сфери да бъдат преустановени", подчерта руският външен министър.

Лавров добави, че Москва смята Световната здравна организация (СЗО) за основна международна платформа за координиране на глобалните усилия в борбата срещу пандемията. /ТАСС