Лавров: Русия не иска война, но няма да позволи потъпкване на интересите ѝ

Русия не се интересува от война, но няма да позволи да бъдат пренебрегнати нейните интереси в областта на сигурността. Това заяви руският външен министър Сергей Лавровв интервю.

"Ако зависи от Руската федерация, война няма да има. Ние не искаме войни, но няма да позволим да бъдат брутално потъпквани нашите интереси, нито да бъдат пренебрегвани", подчерта той.

Министърът подчерта, че преговорите за гаранции за сигурност с НАТО и САЩ не са приключили. Москва ще изпрати официално искане, в което ще попита как Западът планира да изпълни задълженията си по отношение на неделимостта на сигурността, добави руският първи дипломат.

Той добави още,, че въвеждане на санкции от страна на САЩ е равносилно на разрив в отношенията и във Вашингтон разбират това.

Лавров нарече "груби" заплахите на Вашингтон да изгони руския посланик Антонов, ако Москва не издаде визи на охраната на американския посланик.

Днес Русия възнамерява да изпрати на западните държави искане относно изпълнението на техните ангажименти в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), каза още Лавров.

"Днес изпращам официална молба до всички мои колеги с директен призив да обяснят официално как ще изпълнят в настоящите исторически условия ангажиментите, които техните страни са подписали на най-високо равнище", заяви той.

Външният министър допълни още, че руските предложения за гаранции за сигурност не са ултиматум.

САЩ използват украинския президент Володимир Зеленски, за да ескалират напрежението около Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Зеленски и неговият режим се използват преди всичко от американците, за да ескалират напрежението, като техните казаци в Европа, които играят заедно с тях в русофобските им усилия. И главната цел на Вашингтон в този случай изобщо не е съдбата на Украйна - за тях е важно да ескалират напрежението около Руската федерация, за да затворят тази тема и след това да се занимават с Китай, както пишат самите американски политолози", заяви Лавров в интервю за радиостанциите Sputnik, Ekho Moskvy, Moscow Talks и Komsomolskaya Pravda.

"Ако там са останали разумни политолози, те трябва да разберат, че това е път за никъде", добави министърът.

Самият президент на САЩ Джо Байдън е заявил на руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха в Женева, че иска да помогне за изпълнението на споразуменията от Минск за Донбас, включително за автономния статут на региона, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"През юни, когато президентите Путин и Байдън се срещнаха в Женева, самият президент Байдън заяви по своя инициатива, че иска да помогне за изпълнението на споразуменията от Минск, включително, и той разбира това, необходимостта да се предостави подходящ автономен статут на Донбас. Думата "автономен" дори беше спомената там", каза Лавров.

Ако украинският президент иска да обсъди нормализирането на отношенията с Русия, Москва е готова, заяви руският външен министър.

"Ако Зеленски иска да обсъди нормализирането на двустранните отношения, които страдат от щетите, нанесени от едностранните действия на неговия режим, готови сме. Моля, нека дойде в Москва, в Сочи, в Санкт Петербург, където се договорим", каза министърът.

"Но ако иска да обсъжда Донбас, моля да отиде в контактната група, където решението на нормандския формат е да се решат всички въпроси за уреждане на отношенията директно между Киев и Донецк, Киев и Луганск. А ако каже, че няма да говори с тях, това е лошо. Но това е лошо за вътрешноукраинската криза и за нашите отношения", добави Лавров. /БГНЕС