Лавров: САЩ преминаха всички граници, за да утвърдят хегемонията си

САЩ преминаха "всички граници" на дипломатическите и етичните норми в опит да утвърдят своята хегемония, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

"От Съединените щати може да се очаква всичко. Те вече са преминали всички граници - дипломатически, етични и всякакви други, в желанието си да осигурят своята хегемония", заяви той в в интервю за телевизионния канал "Россия-24".

Русия окачестви противопоставянето на САЩ на 13-месечната ѝ война в Украйна като опит за налагане на американска "хегемония".

Като заяви, че Китай представлява традиция на "велика цивилизация, която е на повече от хиляда години", Лавров добави, че Пекин е разработил свой собствен уникален стил на реакция на американския дипломатически натиск.

"Той включва достойнство, задълбочен анализ на всичко, което се случва, и избягване на всякакви прибързани ходове", каза Лавров.

Коментарите на Лавров идват четири дни след като китайският президент Си Дзинпин приключи посещението си в Москва, където се срещна с руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят двустранните връзки и предложенията на Пекин за мирно уреждане на руско-украинската война.

САЩ заявиха, че Китай не може да бъде безпристрастен посредник във войната, и отхвърлиха предложението на Китай за дипломатическо решение на конфликта./БГНЕС

Москва / Русия