Лавров: САЩ вече не могат да спрат нито Северен поток-2, нито Турски поток

Конгресът на САЩ прави всичко възможно да спре „Северен поток-2“ и „Турски поток“, но няма да успеят, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след посещението си във Вашингтон.

Там той се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп. И двете страни потвърдиха, че отношенията им трябва да продължат да се развиват.

Но американските сенатори имат различно мнение, съобщава EA Дейли.

„ Конгресът буквално е завладян от желанието да направи всичко, за да наруши отношенията ни. Продължава процесът от администрацията на Обама. Но ние сме свикнали с тези видове атаки, знаем как да реагираме на тях. Уверявам ви, че нито „Северен поток 2“, нито „Турски поток“ няма да спрат“, каза Лавров.

Руските медии напомнят, че американският сенат прие в понеделник бюджета на страната за отбрана за следващата година, който предвижда санкции срещу участниците в изграждането на „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Това са ограничения за физически лица и компании, които имат връзки към тръбопровода.Мениджърите на компаниите са заплашени от забрана за влизане в САЩ, замразяване на техните сметки под юрисдикцията на Вашингтон и забрана за транзакции.

Компанията, към която най-вероятно ще се прилагат санкциите, е швейцарската „Allseas“. Нейните дъщерни компании Pioneering Spirit и Solitaire и кораби за доставка в момента изграждат датския участък на „Северен поток-2“.

„ Причината за тази стъпка е затваряне на възможностите. Голяма част от „Севернеи поток-2“ вече е изградена“, заяви Джим Ричард, ръководител на комисията за външни отношения на Сената. Според него санкциите ще "убедят" строителните фирми да спрат да работят по проекта, тъй като американските ограничения "ще им струват скъпо".

Една от причините за активирането на сенаторите е, че САЩ са приели закон за санкциите, който може да се приложи към „Северен поток-2“, но Доналд Тръмп никога не го е използвал, а санкциите в бюджета за отбрана се считат за задължителни./БГНЕС