Лавров: Северно от Кабул се сформира съпротива срещу талибаните

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в четвъртък, че въоръжена съпротива срещу талибаните се формира в долината Панджшир в Афганистан, водена от сваления вицепрезидент Амрулах Салех и Ахмад Масуд, син на убит противник на талибаните, съобщи АФП.

"Талибаните не контролират цялата територия на Афганистан", каза Лавров пред репортери на пресконференция в Москва след среща с либийския си колега. "Има съобщения за ситуацията в долината Панджшир, където е съсредоточена съпротивата на вицепрезидента на Афганистан г -н Салех и Ахмад Масуд", каза той. Лавров също повтори призива си за приобщаващ диалог, включващ всички политически играчи в Афганистан, за формиране на „представително правителство“.

Долината Панджшир североизточно от Кабул е последното останало място в Афганистан, известно с естествената си защита.

Според изображения, споделени в социалните мрежи, Салех и Масуд, синът на убития лидер на Северния алианс Ахмед Шах Масуд, обединяват партизанско движение, за да се борят срещу талибаните.

Москва е предпазливо оптимистично настроена за новото ръководство в Кабул и търси контакт с талибаните в опит да избегне преливането на нестабилност върху съседните бивши съветски държави.

Министърът припомни, че през последните години Москва, в рамките на разширената "тройка" за уреждане на положението в Афганистан и в рамките на московския формат на консултации, се застъпи за ранното започване на преговори. В същото време, според него, афганистанското правителство не се стреми да изпълни съществуващите споразумения в това отношение. "Стана каквото стана. Когато политиците не могат да работят ефективно, рискът от изкушението за военно решение се увеличава", каза той, предаде ТАСС.

Както отбеляза Лавров, в настоящата ситуация Москва потвърждава последователната си линия за създаване на външни условия за подкрепа на националния диалог в Афганистан.

Докато САЩ и други държави се втурнаха да евакуират своите граждани от Кабул, Русия заяви, че посолството й ще продължи да функционира. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред репортери в четвъртък, че талибаните "активно възстановяват реда" и са демонстрирали "намерението си за диалог". Тя заяви на седмичния си брифинг, че войнствената група - известна със суровото си отношение към жените - "е готова да вземе предвид интереса на гражданите, включително ... правата на жените".

По -рано тази седмица посланикът на Русия в Афганистан Дмитрий Жирнов се срещна с талибаните в Кабул, определяйки срещата по държавната телевизия като „положителна и конструктивна“. През последните години Кремъл се обърна към талибаните, които са забранени като „екстремистка“ група в Русия, и няколко пъти прие техни представители в Москва, последно миналия месец./БГНЕС