Лавров в Турция, докато Ердоган търси пробив в мира за Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров посети Турция, която се опитва да съживи руско-украинските мирни преговори и начините за осигуряване на безопасно корабоплаване в Черно море, предаде АФП.


Лавров участва в част от годишния дипломатически форум в средиземноморския курорт Анталия, където се срещна с турския си колега Хакан Фидан.

Руско-украинската война беше основна тема на разговорите на форума, който се провежда от 1 до 3 март, въпреки че руският първи дипломат трябва да замине отново на 2 март.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Анкара внимателно поддържа връзки с двете си черноморски съседки.

"Турция, заедно с Унгария, остава една от последните страни в Атлантическия алианс (НАТО), която поддържа диалог с Москва", заяви Синан Улген, директор на базирания в Истанбул мозъчен тръст "Едам".

"В геополитическия контекст, променен от войната, Турция се старае да запази тази си роля за в бъдеще, надявайки се да се възползва от нея по време на евентуални мирни преговори", допълни той.

Турция се опитва да съживи усилията за мир от 2022 г., когато водещи преговарящи от съперниците се срещнаха в Истанбул.

"На сегашния етап на войната трябва сериозно да потърсим начини да съберем страните", заяви Фидан при откриването на форума в Анталия.

"Готови сме да положим всички усилия, за да улесним мирните преговори", добави той.

По време на срещата им в рамките на срещата Фидан заяви на Лавров, че Турция е готова да направи всичко възможно за възобновяването на диалога между Русия и Украйна, съобщи турски дипломатически източник.

Лавров призна усилията на Анкара, но заяви, че условията, които предизвикаха войната, "остават непроменени", добави източникът.

Тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган лансира идеята за нов сигурен механизъм за безопасно корабоплаване на търговски кораби в Черно море.

Заедно с ООН Турция участва активно в създаването на сигурен коридор за превоз на украинско зърно и селскостопански продукти в рамките на споразумението от 2022 г. То беше изоставено миналата година, след като Русия отказа да го поднови.

Сделката, наречена Черноморска зърнена инициатива, позволи износа на близо 33 млн. тона украинско зърно, според данни на ООН.

Украйна започна да използва алтернативен маршрут за своето зърно по крайбрежието на България и Румъния през август, месец след като Русия се отказа от знаковата сделка.

Турция, която е силно зависима от Русия по отношение на енергийните доставки, избягва да се присъедини към санкциите срещу Москва и редовно е обвинявана от Запада, че ги заобикаля.

16 турски юридически лица са обект на последния кръг от санкции, представени миналата седмица от Белия дом.

Вашингтон обвини лицата и компаниите, че помагат за снабдяването на руската промишленост и подпомагат способността на Москва да води война срещу Украйна.

"Като се има предвид значителното нарастване на търговията между Турция и Русия, в действителност има разследвания за заобикаляне на западните санкции, наложени на Русия", заяви Марк Пиерини, старши изследовател в мозъчния тръст "Карнеги Европа".

Пиерини посочи и руските инвестиции в енергийния сектор на Турция, включително атомна електроцентрала, отстъпки от цената на руския газ, плащания във валутата на рублата и насърчаване на изграждането на газов хъб.

Руският ядрен гигант "Росатом" също обяви изграждането на втора електроцентрала в Турция и интереса си към трета.

"Турция се опитва да води предпазлива политика, продължавайки търговските си отношения с Русия, като в същото време внимава да не премине червената линия, която би я изложила на ответни мерки от страна на Запада", каза Улген.

Форумът в Анталия, основната годишна дипломатическа среща на Турция, всяка година събира държавни и правителствени ръководители, министри, дипломати, бизнесмени и изследователи в курорта, който е популярен и сред руските туристи.

Лавров е ходил на форума през 2022 г., две седмици след началото на инвазията в страната му. Той се срещна с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в първата среща на високо равнище между двете воюващи страни. /БГНЕС