Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Руският външен министър Сергей Лавров отрече клането в Сребреница, извършено от босненските сърби през 1995 г., и защити политиката на Белград.

"Целта на Резолюцията за геноцид в Сребреница е сърбите да бъдат разбити. Тази цел никога не е изчезвала. Преди 10 години се опитаха да прокарат такава резолюция в Съвета за сигурност на ООН, но ние (Русия) използвахме ветото. Невъзможно е да се обясни от какво практически се ръководят европейците, когато прокарват тази идея, освен по една причина - сърбите са твърде независими в действията си и не се подчиняват на исканията да се присъединят към санкциите срещу Русия", каза дипломатът в интервю за босненско-сръбския телевизионен канал ATV.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

Лавров посочи, че Западът е поставил ултиматум към Белград да признае Косово, ако иска да се присъедини към Европейския съюз.

"Казват на Белград: искате ли да станете член на Европейския съюз? Признайте Косово и се присъединете към санкциите срещу Русия, защото членството в ЕС автоматично предполага борба срещу Русия. Казват това на сърбите, напълно пренебрегвайки историята на нашето приятелство, съвместни битки за свобода, за независимост, за православието, в крайна сметка за славяните? Западът абсолютно не се интересува от всичко това и иска да го унищожи", заяви руският външен министър.

"В Съвета на Европа бяха предприети срамни действия. Парламентарна асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ гласува Косово да бъде прието там като пълноправен член. След няколко седмици Комитетът на министрите ще разгледа същия въпрос. Няма съмнение, че те ще прокарат това решение. В Съвета на Европа вече оправдават действията си по отношение на Косово с факта, че в Косово има напредък в борбата с корупцията и създаването на ефективна правосъдна система. Всички знаят, че Косово е територия на пълно беззаконие. Но нашите западни колеги, без да се изчервяват, казват, че тази територия е едва ли не „фар“ на демокрацията. Там никога не е имало демокрация. Това е територията на организираната престъпност, територията на етническото прочистване на сърбите", допълни Лавров.

Руският дипломат твърди, че Западът иска да нанесе "непоправими щети" на православието и православния свят.

"От 2003 г. продължава "изтичането" на сърби (от Косово). През януари 2003 г. около 15% от тогавашните сърби вече са напуснали. Православието се изкоренява напълно очевидно. Западът харесва това. Западът иска да бъдат нанесени непоправими щети на Православието и православният свят да бъде под ръководството на Константинополския патриарх, който от своя страна е под прякото управление на САЩ, зависи от тях финансово и изпълнява всичките им „прищевки“, каза той.

Сергей Лавров защити лидерът на сърбите в Босна и Херцеговина /БиХ/ Милорад Додик - президент на Република Сръбска.

"В Босна и Херцеговина Милорад Додик е представен като „главния злодей“, който уж разрушава Дейтънското мирно споразумение, въпреки че всъщност той и екипът му са единствените в Босна, борещи се за принципите на Дейтън", каза външният министър.

Лавров заяви, че върховният представител на международната общност в страната Кристиан Шмид е "нелегитимен".

"Той се опитва по всякакъв начин да дискредитира Република Сръбска. Тегли черта към унитаризацията на Босна и Херцеговина. „Флиртува“ с някои политически сили сред босненските хървати. Но все пак те имат свое виждане как да защитят своята идентичност и дейтънските принципи за равнопоставеност на трите държавнообразуващи народа. Всичко това се прави от хора, които периодично обвиняват нас и други страни, че нарушаваме Устава на ООН и резолюциите на Съвета за сигурност. И това, което сега промотират като програма за Босна и Херцеговина, е пряко подкопаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", добави Лавров.

"За Съединените щати резолюциите за Палестина и Балканите, ако отразяват интересите (в частност на сръбския народ), не са обвързващи. Трябва да изхождаме от това", каза още той. /БГНЕС